El Consell continuarà impulsant el producte de Mallorca l’any 2021
(25/11/2020)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
- El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, amb una dotació de 33,3 milions d’euros, tendrà entre les seves prioritats les actuacions a favor del jovent
- Es reforça el suport tècnic, jurídic i econòmic als municipis, que rebran subvencions per fer actuacions de competència municipal per un valor de 22,8 milions d’euros
El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, que té com a objectiu dinamitzar l’economia local i inclou àrees tan diverses com Artesania, Joventut, Participació o Serveis d’Assistència a l’Administració local, gestionarà durant 2021 un pressupost de 33,3 milions d’euros.
Des d’aquest Departament, el Consell continuarà impulsant el producte de Mallorca i l’economia local. De fet, davant la necessitat de reactivar el sector productiu i comercial de l’illa, després de la paralització provocada per la pandèmia, es destinarà gairebé un milió d’euros per a la promoció del producte de Mallorca. Es fomentaran fires, esdeveniments i campanyes a través de subvencions a ajuntaments, entitats i pimes.
Com a novetat, la Direcció Insular de Promoció Econòmica (1,9 milions d’euros) traurà una convocatòria de subvencions per mig milió d’euros per a la transformació de l’excedent de producte. L’objectiu és, segons el conseller Jaume Alzamora, «donar sortida als productes que han patit una minva de la demanda per mor de la davallada del turisme i la paralització de l’activitat econòmica, i que les petites i mitjanes empreses els reconverteixin en productes transformats com, per exemple, conserves».
Després del registre de la marca Producte de Mallorca, el Consell n’elaborarà durant 2021 el reglament d’ús, consensuat amb els diferents sectors, i desenvoluparà un estudi sobre la situació del producte elaborat a l’illa, els efectes que ha tengut la pandèmia i les opcions de futur. Així mateix, es posarà en funcionament una plataforma de venda en línia perquè el sector productiu i de l’artesania pugui oferir els seus productes.
En aquest sentit, la Direcció Insular d’Artesania (405.000 euros) també obrirà una línia d’ajudes a la comercialització digital. Alhora, potenciarà la formació, especialment en oficis artesans. Davant l’èxit de convocatòria a la millora de la competitivitat del sector de l’artesania, es mantendran els 242.000 euros en ajudes per fer inversions en els tallers, les aules de formació, la maquinària, etc.
El Consell també donarà suport als artesans i artesanes de Mallorca a través dels Premis Artesania 2021, que doblen la seva dotació econòmica (de 10.000 a 21.000 euros). Històricament les categories d’aquests guardons eren: producte artesà i disseny, impuls i avantguarda, i trajectòria artesana –que desapareix-, i el pròxim any s’amplia amb noves (alimentació, dona artesana i artesania sostenible).
Uns altres premis que convocarà el Departament són els de Responsabilitat Social, dotats amb un total de 36.000 euros. L’Oficina de Responsabilitat Social Corporativa també gestionarà la convocatòria de subvencions per a projectes d’empreses i entitats en la matèria (226.000 euros).
Suport a les persones joves
El Servei de Joventut tendrà un paper cabdal en les polítiques del Consell, i per això compta amb un pressupost de 780.000 euros. El conseller Jaume Alzamora explica que «la covid-19 ha deixat les persones joves en una situació de vulnerabilitat. Per aquest motiu, continuarem treballant i millorant en tres línies de feina: garantir serveis locals de joventut, el suport econòmic i tècnic a organitzacions, i l’impuls de campanyes i la recerca en matèria de joventut».
Així, es mantenen les subvencions als ajuntaments (250.000 euros), que reforçaran la informació i orientació juvenils com a baula clau per a les polítiques d'emancipació. Les subvencions a entitats juvenils augmenten un 33 %, amb la qual cosa es destinen 200.000 euros a garantir el funcionament d’aquestes organitzacions i la mobilització del jovent.
El Sistema Jove, pressupostat en 114.000 euros, és un projecte nou del Departament que pretén aportar professionals i eines de coordinació als municipis.
Per últim, pel que fa a Joventut, el Consell organitzarà campaments d’estiu a La Victòria per tercer any consecutiu.
Per part seva, el Servei de Participació continuarà treballant en el suport tècnic i econòmic per a la implementació de noves metodologies i eines digitals per a la governança directa. Per això, es preveuen subvencions a consistoris i entitats per un total de 130.000 euros.
Al costat dels municipis
El 2021 es consolidarà la integració del Consorci TIC en el Consell de Mallorca, una decisió presa per unanimitat en el Ple per millorar els serveis als ajuntaments i optimitzar els recursos públics. Com a resultat, es reforçaran l’assistència tècnica, jurídica, econòmica i informàtica als municipis, que s’unificaran en un sol Servei d’Assistència a l’Administració local.
Des d’aquesta àrea es continuarà oferint cooperació tècnica als consistoris, assessoria jurídica, i es crearan guies urbanes i visors municipals o es posarà en marxa la plataforma de formació en línia per al personal.
El gruix del suport als municipis es farà des de la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça, que gestionarà 23,5 milions d’euros que garantiran les ajudes als ajuntaments perquè millorin i facin més sostenibles les instal·lacions i els espais públics. Així, la convocatòria d’ajudes per a obres de competència municipal repartirà 10 milions d’euros; les subvencions per a la revitalització de l’economia local, amb cofinançament municipal i del Govern, aportarà 11,1 milions a l’empresariat local; i 1,75 milions seran per fer inversions en actuacions dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).
Pel que fa al Servei de Caça i Pesca Fluvial, s’augmenta lleugerament la partida destinada al lloguer d’un nou Centre Cinegètic de Mallorca (42.300 euros anuals) i es mantenen les subvencions a les entitats del sector perquè facin una gestió cinegètica sostenible.