Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

A Mallorca cada vegada se separa millor

A Mallorca cada vegada se separa millor

(03/05/2022)

  • Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient / Comunicació i Premsa

Ribot assegura que «el millor residu és aquell que no es genera».

Les dades d’entrada al servei públic mostren una davallada del percentatge de rebuig respecte del total de les altres fraccions (envasos, paper, vidre i form). El 2021 el percentatge de rebuig va ser del 80.71 %, gairebé dos punts menys que el percentatge del 2019, que fou de 82.34 %. Aquestes dades indiquen que cada vegada la ciutadania de Mallorca separa més bé els residus. Però és molt important seguir fent passes cap a la millora de la separació en la gestió de residus.

La fracció rebuig és l’única que acaba a la incineradora, per tant, és vital seguir baixant el percentatge de rebuig del total de residus que es recullen a l’illa, any rere any. Cal recordar que només és rebuig si no pot anar a cap altre contenidor, el que es diposita en un altre contenidor es recicla, el que acaba al contenidor gris acaba incinerat.

Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, reconeix que «les dades demostren que anam pel bon camí, però no podem abaixar la guàrdia, cal recordar que el millor residu és aquell que no es genera». «Hem de seguir fent més sostenibles els nostres hàbits de consum, per aconseguir que, de cada vegada més, l’economia de la nostra illa sigui més circular. Mallorca no pot esperar més» ha manifestat la consellera.

Pel que fa a les dades del total de rebuig generades, el 2021 es tractaren un total de 450.907,01 tones, un 6,4 % més comparat amb l’any 2020, en què el total de tones va ser de 423.695,07. Tenint en compte que l’any 2020 va ser l’any de la pandèmia i les dades de la gestió de residus es varen veure greument afectades per l’aturada de l’economia, és important agafar les dades del 2019 de referència. En aquest sentit, si comparam les dades del 2021, any de la recuperació econòmica, amb les dades de la pre-pandèmia 2019 (535.962,83) observam com les tones de rebuig varen decréixer un 15,8 %.

Per la seva banda, Juan Carrasco, director insular de Residus, ha insistit en la necessitat de «plantejar-nos la relació directa entre el nostre model de vida i el gran consum de recursos i generació de residus que provocam. Hem de continuar reforçant la consciència ambiental per poder incorporar noves conductes que redueixin al màxim la generació de residus i donar a conèixer la dimensió de la problemàtica. Totes i tots formen part de la solució».

Per a més informació sobre la gestió de residus, consultau: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus