Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Busquets: "Pa i pecat recull la memòria del passat per conservar-la i que tengui futur"

Busquets: "Pa i pecat recull la memòria del passat per conservar-la i que tengui futur"

(16/10/2019)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

El departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell recull, sota el títol de "Pa i pecat", testimonis de dones que varen viure a la Misericòrdia en un "projecte de present que recull la memòria del passat per tal de conservar-la i deixar-la per al futur", segons ha explicat la consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets. El projecte pretén, a través dels records d'infància d'un grup de dones, conèixer com era la vida a la Misericòrdia i també quines peculiaritats tenia respecte a la dels homes.

Durant la roda de premsa, feta a una de les portes d'entrada a la zona que un temps ocupaven les dones i nines que fa anys que roman tancada, Busquets ha subratllat que "aquest espai, el reservat a les dones, ha estat un espai més amagat, més tancat i és més limitat espacialment i tot té a veure amb la història silenciada de les dones". De fet, moltes de les històries que es recullen a "Pa i pecat" no eren conegudes ni pels cercles més íntims d'algunes de les entrevistades.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha explicat que aquesta feina s'emmarca dins del projecte general de recerca del Patrimoni Immaterial de Mallorca en el qual s'hi ha estat treballant durant els darrers anys des del departament. Coll ha lamentat que encara costi fer reconèixer el patrimoni immaterial i ha insistit en la necessitat de recollir "la memòria col·lectiva que avui en dia encara tenim l'oportunitat de recollir de testimonis vius".

El projecte es troba en una fase inicial en què s'ha localitzat i entrevistat 9 dones, algunes que quan eren nines varen viure a la Misericòrdia i d'altres que són filles de dones que hi varen estar en alguna etapa de la seva vida. Així, segons ha explicat Aina Noguera, una de les investigadores, s'ha recollit el testimoni d'un grup de dones que es varen fer amigues durant la seva infància al centre i que s'han retrobat dècades després d'abandonar-lo "i és molt curiós com cadascú crea el relat després de tant d'anys sense compartir-ho i en funció dels seus propis recursos". En aquest sentit, Noguera ha dit que darrere aquesta feina hi ha històries de superació "molt bèsties" arran de totes les experiències viscudes a la Misericòrdia i en relació amb les seves famílies i també a la religió i la moralitat que regnava al centre.

Les pròximes setmanes el projecte es presentarà a diferents municipis de la geografia mallorquina amb l'objectiu de donar-lo a conèixer i de fer nous contactes de dones vinculades amb la Misericòrdia. Una tasca que fins ara no ha estat fàcil perquè "l'estigmatització del fet de ser una nina de la Misericòrdia és encara pitjor que ser un nin de la Misericòrdia", ha dit Rosa Mascaró, una de les investigadores.

Les presentacions de "Pa i pecat" seran a Artà, dia 17 d'octubre a les 20 h a la cafeteria del teatre; Esporles, dia 18 d'octubre a les 20 h a la Sala de plens de l'Ajuntament; Campos, dia 26 d'octubre a les 18 h a Sala Polivalent; Montuïri, dia 8 de novembre a les 20 h a la Sala de plens.