Dues tortugues han estat alliberades avui dematí al Parc Natural de sa Dragonera
(10/06/2016)
Una de les tortugues va ser rescatada amb pneumònia i l’altre completament plena de petroli
El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el batle d’Andratx, Jaume Porsell, han estat els encarregats avui dematí d’alliberar dues tortugues marines al Parc Natural de sa Dragonera. Un alliberament que ha estat possible gràcies al programa de seguiment i recuperació de tortugues marines que va posar en marxa fa anys la Consellera de Medi Ambient del Govern Balear i que desenvolupa el COFIB, amb col·laboració del PalmaAquari i de l’Hospital Veterinari Aragó.
A l’acte hi ha participat els alumnes de cinquè de primària del col·legi Ramon Llull d’Andratx, que han pogut prendre consciència de la importància de preservar la mar per evitar que animals com les tortugues en pateixin les conseqüències.
Fins a sa Dragonera, també s’hi ha desplaçat el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, el director del Parc, Martí Mayol, el vicepresident del COFIB, Antoni Mas, la responsable del centre de recuperació de tortugues marines del PalmaAquari, Glòria Fernández i les regidores de l’Ajuntament d’Andratx, Estefania Gonzalvo i Katia Rouarch.
Una de les tortugues alliberades avui, n’Ossa, va ser rescatada a Cala Gamba el 26 de març d’enguany, després que fos diagnosticada d’una pneumònia. L’altra tortuga, n’Ella, va ser trobada a Sóller el 21 de febrer de 2016 completament plena de petroli.
S’ha de tenir en compte que és important, que una vegada recuperades les tortugues que arriben al centre de recuperació, s’han d’alliberar al seu medi natural l’abans possible.
El parc natural de sa Dragonera (co-gestionat pel Consell de Mallorca i el Govern Balear) participa des de fa anys en l’alliberament dels exemplars procedents del centre de recuperació de Mallorca. Sempre que es pot, l’alliberament es realitza amb grups de joves i escolars, per tal d’aprofitar la sensibilització mediambiental sobre aquesta important espècie marina i la conservació del medi en general.
Les tortugues són un dels grups de fauna marina que als darrers decennis han estat més afectades per les activitats humanes al nostre entorn geogràfic. A la mar balear els fets més negatius per a l’espècia són, per una part la captura accidental en determinats arts de pesca (palangre de superfície destinat a la pesca de la tonyina i l’emperador –peix espasa-). S’ha calculat que més de 20.000 tortugues són capturades cada any per la flota de marraixes del nostre estat. Una part en sobreviu, però també una gran part mor per aquesta raó. I per altra banda, la contaminació de la mar per plàstics i altres restes inorgànics. Les tortugues tenen una alimentació en part carronyera, de forma que ingereixen per equivocació moltes de les deixalles humanes que acaben al mar llançades directament o arrossegades pels rius i torrents.
La disminució de les tortugues marines trenca de diverses formes l’equilibri ecològic del mar. Entre altres coses, per exemple, en l’augment de les poblacions de grumers que originalment formen part de la seva dieta, i que als darrers temps experimenten cicles de població elevada cada sèrie d’anys.