Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell de Mallorca reuneix els ajuntaments per tractar el gran repte de la matèria orgànica

El Consell de Mallorca reuneix els ajuntaments per tractar el gran repte de la matèria orgànica

(08/02/2022)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient

La vicepresidenta Ribot: «el cercle de l’orgànica és l’únic que podem tancar avui dia a Mallorca»

La consellera Aurora Ribot i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han presentat avui la Jornada sobre la Matèria Orgànica dins les Trobades Tècniques sobre Residus amb els Ajuntaments.

Arran de la demanda dels municipis de tenir trobades periòdiques per compartir experiències i problemes, la Direcció Insular de Residus va posar en marxa un programa d’assessorament tècnic als municipis de Mallorca en temes de residus. Es va començar el 2021 amb l’organització de reunions periòdiques en format monogràfic: la primera jornada es va dedicar als residus tèxtils; la segona, a deixalleries, i la tercera és la jornada que ha tingut lloc avui, sobre la matèria orgànica.      

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha destacat que «la jornada d’avui sobre matèria orgànica és la més important perquè el cercle de l’orgànica és l’únic que podem tancar avui dia a Mallorca. El malbaratament de recursos que suposa cremar la matèria orgànica a la incineradora no es pot consentir en el context de crisi climàtica que vivim».

«El nostre paper com a ens supramunicipal és el d’estar al costat dels ajuntaments a tots els nivells i en l’àmbit dels residus feim tota la feina possible per estar a l’altura del que necessiteu», ha afegit Ribot.

Sobre la Jornada de Matèria Orgànica el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha remarcat que «a poc a poc, obrim els ulls sobre la realitat ambiental que ens ha tocat viure i entenem el paper que els residus hi han de jugar. Sabem que els nous temps ens demanen cada vegada millors polítiques de recollida i també ser més estrictes».

Ha iniciat les ponències Sergio Sala, enginyer superior del Servei de Residus. Els ponents de la jornada han explicat la recollida selectiva de matèria orgànica dels seus municipis. El batle de Puigpunyent, Antoni Marí, ha detallat el cas d’èxit del seu municipi, que fa molts d’anys que té implantat aquest servei. Maria Francisca Barceló, coordinadora de serveis de l’Ajuntament d’Inca, ha explicat com va la implantació de la recollida orgànica i l’aposta que s’està fent per promoure l’autocompostatge.

El regidor Sebastià Llodrà i el tècnic Antoni Pascual, de l’Ajuntament de Manacor, han explicat el cas del municipi costaner també amb zones rurals que està implantant la recollida de matèria orgànica i que també té un sistema de recollida combinada amb contenidors i porta a porta. El director de Qualitat Urbana d’EMAYA, Felipe Belinchón, ha exposat el cas de Palma, com a municipi amb més població de l’illa i amb una casuística bastant diferenciada. Belinchón ha detallat el sistema de contenidors amb targeta i la seva aposta de la recollida d’orgànica amb vista a una futura tarifa bonificada.

«Tanca el cercle»

El projecte «Tanca el cercle», pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca, valorat en prop de 200 milions d’euros i que es presenta als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx i Llucmajor.

«Tanca el cercle» és el projecte més consolidat i transformador en el qual treballa la Direcció Insular de Residus i l’objectiu és tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, fet que contribuirà a donar una empenta al sector primari que guanyarà molt en competitivitat. Aquest projecte també suposa una passa endavant en la sobirania alimentària, la importància de la qual tant s’ha evidenciat en aquest darrer any de pandèmia.