El “Memorial de Setmana Santa” Toni Gomila diu Blai Bonet es trasllada a les xarxes
(03/04/2020)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
La Fundació Mallorca Literària emetrà aquest espectacle, que estava programat al Teatre Principal i diferents municipis de Mallorca, al seu canal de Youtube del 4 al 12 d’abril.
La Fundació Mallorca Literària ha adaptat la representació “Memorial de Setmana Santa” Toni Gomila diu Blai Bonet perquè es pugui gaudir des de casa davant la impossibilitat de representar-lo al Teatre Principal i diferents municipis de Mallorca, com estava previst abans de decretar-se l’estat d’alarma. L’espectacle ha estat enregistrat i es difondrà en format de píndoles entre el 4 i el 12 d’abril al canal de Youtube (http://www.youtube.com/c/CanalMALLORCALITERÀRIA) i les xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària. Aquesta adaptació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació amb les productores audiovisuals Produccions de Ferro i Singular Produccions i el Teatre Principal de Palma.
Coincidint amb el 40 aniversari de la creació i presentació del text “Setmana Santa 80 i el memorial”, una dissertació narrativa de Blai Bonet entorn dels fets de la Setmana Santa i relectura dels fets narrats en l’Evangeli que va ser creada per l’autor i llegida a l’església de Santanyí en els dies previs a la Setmana Santa de 1980, la Fundació Mallorca Literària tenia previstes diverses representacions en aquest mes d’abril de 2020, en format de monòleg a càrrec de l’actor Toni Gomila: a Binissalem, a Petra, a Manacor i a la Sala Petita del Teatre Principal de Palma. La situació d’emergència i les mesures de confinament actuals han obligat a suspendre aquestes representacions, però la Fundació Mallorca Literària ha treballat una versió alternativa per fer possible donar continuïtat a la divulgació d’aquest text, plenament vigent i encertat en el context dels dies previs a la Setmana Santa.
El monòleg, interpretat per Toni Gomila, ha estat enregistrat i preparat per ser divulgat en els pròxims dies, a través de píndoles fragmentàries que la Mallorca Literària publicarà en el seu canal youtube i anirà compartint per les xarxes socials durant 9 dies consecutius, puntualment a les 12h: des del dissabte dia 4 d’abril (la vigília del dia de Rams) fins al diumenge 12 d’abril, Diumenge de Pasqua. Aquest mateix dia, a més, està previst que el monòleg en la seva versió íntegre sigui estrenat a youtube i publicat per Mallorca Literària i el Teatre Principal de Palma.
Des de 2017, Mallorca Literària ha duit a terme diverses accions per recuperar i donar a conèixer aquest text, per diverses vies: d’una banda, creant-ne la versió escènica en format monòleg amb Toni Gomila, que des de llavors s’ha representat cada any al voltant de Setmana Santa a Santanyí, Palma, Sant Joan, Pollença, Inca, Barcelona… D’altra, participant en la coedició del text original (any 2018), que va dur a terme Adia Edicions, amb estudi introductori de l’especialista Gabriel S.T. Sampol. Amb aquest enregistrament -impulsat en condicions extraordinàries, però subratllant l’especial interès de l’obra- s’amplia n’amplia l’accessibilitat per a tots els públics. L’obra quedarà arxivada dins del Canal Poeteca del youtube de Mallorca Literària.
Les claus del text
El text ofereix una relectura dels fets narrats en l’Evangeli, a través de la singular perspectiva que caracteritza l’autor. Una relectura que planteja interrogants a l’habitual narració dels fets i dóna sentit a la Setmana Santa tot revisant-ne el relat històric, els plantejaments teològics i els dilemes humans que Bonet exposa.
El pregó, en definitiva, constitueix una visió humanitzada de la passió de Jesucrist que ens permet aproximar-nos a les tradicions i rituals de la Setmana Santa des d’una perspectiva gens ortodoxa, i alhora carregada de sentit humà i de referents propers. En el text, Jerusalem és “una ciutat més o manco de les mides de Santanyí”. Allà es presenta com a “home de la paraula” per explicar què és la Setmana de Pasqua i tots els rituals de què es compon: l’autor parla “per entendre i VEURE, net i clar com un tassó d’aigua clara, tots els fets que varen passar en aquesta setmana”.
Amb llenguatge ric i popular va entrellaçant les geografies de Mallorca i Jerusalem: Jesús entra a Santanyí per la Porta Murada o va a l’hort del Getsemaní, que és una possessió de l’illa… Mica en mica el relat ens narra uns fets ja de tots coneguts però amb arguments i lectures noves. Els diàlegs de Jesús amb el Sant Pare, o la crucifixió amb partits polítics, policies i lleis antiterroristes fan d’aquest un text radicalment viu, tres dècades després de la seva creació, imprescindible per a una comprensió actual de la que és una de les històries més conegudes del món occidental.
Podeu consultar el dossier aquí