El President del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va visitar ahir Can Gazà i Projecte Home
(14/07/2015)
El president del Consell de Mallorca va fer ahir dues visites emmarcades dins l’àmbit social. La primera va ser un menjar a Can Gazà, on va parlar amb Jaume Santandreu sobre la situació dels marginats i dels exclosos. La segona va ser un sopar amb l’associació Projecte Home i amb el president de l’entitat, Tomeu Català.
El treball de Can Gazà se centra en els exclosos extrems i a treballar per la dignitat de les persones. Cal recordar que Santandreu va tenir una sèrie de problemes amb els propietaris de la Casa Llarga, l’antiga llar per a residents que comptava amb una granja i un hort, així com un taller per recuperar els hàbits i els ritmes de treball. Arran d’aquesta problemàtica, el Consell de Mallorca es va fer càrrec del lloguer de la nova nau, situada al Polígon de Can Valero.
En el sopar amb els responsables de Projecte Home, Ensenyat va poder conèixer de primera mà la feina que fan i les dificultats amb les quals es troben. Creada el 1987 a Mallorca, aquesta associació tracta anualment, per problemes d’addiccions, més de 1.000 usuaris a tot l’Estat.
Aquestes dues entitats, malgrat treballar en l’àmbit social, tenen finalitats diferents. Can Gazà s’encarrega de recollir «exclosos extrems» –tal com ho explica el fundador-, mentre que Projecte Home s’encarrega de rehabilitar persones drogodependents per donar-los pautes noves de vida.
«És bàsic que les polítiques de la institució estiguin enfocades a concedir segones oportunitats a les persones. Hem de donar suport, amb tots els mitjans possibles, al treball de Can Gazà o de Projecte Home», explica Miquel Ensenyat.
El Consell de Mallorca té les competències transferides en l’àmbit social. El 50 % del pressupost de l’executiu insular es destina a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que té una plantilla de més de 1.500 persones i gestiona els serveis socials, la protecció de menors i els recursos assistencials. Es tracta d’un organisme autònom que depèn del Departament de Benestar i Drets Socials del Consell de Mallorca.
Així, l’IMAS assumeix les responsabilitats establertes en la Llei 14/2001, d’atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials. En resum, desenvolupa els programes, els serveis i els centres de serveis socials, menors i residències, llars i altres recursos assistencials per a gent gran.
L'IMAS disposa d’una extensa plantilla repartida entre les seves oficines de Palma, Inca i Manacor, i els diferents recursos propis que gestiona: la Xarxa Inserció Social, les residències de gent gran (La Bonanova, Llar d’Ancians, Felanitx i Huialfàs), les llars socioculturals per a gent gran (Reina Sofia, Avinguda Argentina, Llucmajor, Felanitx, Manacor) i centres de menors (dos de primera acollida i altres tres de residencials).