El Teatre Principal estrena la coproducció “Guium”
(19/10/2016)
El Teatre Principal de Palma estrenarà demà dijous el muntatge teatral Guium, o la ciutat adormida, original de Toni-Lluís Reyes, una coproducció del mateix Principal, La Fornal d’Espectacles i Tau Teatre.
Aquesta obra, dirigida per Víctor Muñoz Calafell, també se representarà, a més del dijous 20, el divendres 21 d’octubre, ambdós dies les funcions seran a les 20 hores. Toni-Lluís Reyes és, a més de l’autor, un dels actors de l’obra, un repartiment que completen la mallorquina Eva Barceló i la menorquina Enka Alonso.
Guium, o la ciutat adormida és la primera de les tres coproduccions que el Teatre Principal ha preparat per al darrer trimestre de l’any i que va seleccionar el passat estiu mitjançant un procés de convocatòria pública, que va ser valorat per una comissió independent.
Aquesta obra, que va obtenir el Premi Micalet de Teatre 2015, vol reflexionar sobre el grau d’immoralitat i corrupció presents a la societat mallorquina i ho fa amb una trama de misteris i intrigues. Narra com l’arxiu històric d’una localitat mallorquina amaga el secret d’una antiga ciutat romana ubicada en uns terrenys amb fortes pressions urbanístiques.
Per a Carlos Forteza, director del Teatre Principal, el tema de Guium és d’absoluta actualitat a qualsevol ciutat costanera de la Mediterrània i “per suposat a Mallorca” i reflexiona sobre qüestions com “quin model creixement tenim o com podem conservar el nostre patrimoni”. “Ajudar a generar una opinió crítica és una obligació del teatre”, en paraules de Forteza.
Amb Forteza ha coincidit Toni-Lluís Reyes que, malgrat ha assegurat que es tracta “d’un text senzill, sense pretensions” sí que parla de fins “quin punt es pot hipotecar el passat per guanyar el futur de la gent. No tot és tan senzill, jo tenc clar que hi ha d’haver una salvaguarda del nostre patrimoni cultural i natural, però hi ha altres qüestions que no queden tan clares, a quin preu podem salvar el passat?”.
Per a Víctor Muñoz Calafell, el director de l’obra, un dels grans atractius de Guium és que “és una obra política, denuncia uns fets, una manera de fer política que fins ara havia estat normal”.
“És la història de la pèrdua d’una innocència. Un jove funcionari comença a fer feina en un arxiu municipal, creu en la seva feina i vol canviar el món. És un idealista. Al llarg de l’obra pateix un desengany que el fa tocar de peus a terra”, ha afegit Muñoz.
Guium, o la ciutat adormida, després de la seva estrena a la Sala Petita del Teatre Principal, es representarà el diumenge 30 d’octubre a Manacor i ja té confirmades quatre funcions a València pel febrer de 2017.