La Comissió de Patrimoni inicia la declaració BIC del fons d’art de Sa Nostra datat fins a la meitat del segle XX i de la col·lecció de numismàtica
La Comissió de Patrimoni inicia la declaració BIC del fons d’art de Sa Nostra datat fins a la meitat del segle XX i de la col·lecció de numismàtica
(20/12/2016)
Per unanimitat de totes les forces polítiques, la Comissió Insular de Patrimoni Històric ha aprovat avui la incoació de dos expedients de declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) que afecten una part del Fons d’Art de Sa Nostra i la col·lecció de numismàtica de l’entitat. A partir d’ara, les dues col·leccions no es poden disgregar i qualsevol moviment o intervenció sobre elles haurà de ser comunicat al Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.
“Se tanca un cicle, un procès llarg iniciat l’any 2012, que des d’aquest equip de govern hem volgut prioritzar. És una primera passa per protegir aquest fons d’art i voldria destacar la feina feta des del Departament de Patrimoni a l’hora de revisar aquestes col·leccions, analitzar les obres…”, explica Kika Coll, directora insular de Patrimoni, a la sortida d’una Comissió Insular de Patrimoni Històric que ha aprovat per unanimitat iniciar el procediment perquè una part del fons d’art de Sa Nostra i la seva col·lecció numimàstica gaudeixi de la màxima protecció que permet la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears: la de Bé d’Interès Cultural (BIC).
“La pròpia incoació d’aquest expedient ja protegeix la col·lecció”, afegeix Coll, “però el més important és que a partir d’ara s’haurà de mantenir la unitat de tota la col·lecció, que aquesta no pot sortir de l’Estat espanyol i que qualsevol moviment de les obres que en formen part s’haurà de comunicar al Departament de Patrimoni perquè en pugui fer una tasca de seguiment”. El propietari d’aquestes col·leccions, a més, ha de garantir la seva bona conservació.
Els dos expedients incoats avui afecten, d’una banda, a més d’un centenar de peces del Fons d’Art de Sa Nostra datat entre el segle XVI i la primera meitat del segle XX. Ens trobam davant d’una “col·lecció clau per explicar l’art a les illes, especialment pel que fa a l’illa de Mallorca entre el segle XIX i la primera meitat del XX”, sosté l’informe dels tècnics de Patrimoni. Entre els principals valors que se li atrubeixen hi ha la qualitat de moltes de les peces a nivell individual i també la representació de figures i espais clau en la història –com ara el rei en Jaume o visions històriques de la ciutat de Palma-. Algunes de les aportacions més importants del fons són d’autors com Joan de Joanes, Miquel Bestard, Gabriel Femenia, Gabriel Reinés i Pocoví, Gabriel Ferrer i Amorós, Joan Mestre Bosch, Joan O’Neille i Rossiñol, diversos dibuixos de l’Arxiduc Lluís Salvador, obra de Joan Bauçà, Antoni Ribas, Ricard Anckermann, Joan Font i Vidal, Llorenç Cerdà, Vicenç Furío, Laureà Barrau, Narcís Puget, Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Tito Cittadini, Guillem Bestard, Antoni Gelabert i Massot, Pilar Montaner,…entre d’altres.
La segona incoació d’expedient de declaració com a Bé d’Interès Cultural té a veure amb la Col·lecció de Numismàtica de Sa Nostra: un conjunt de 484 monedes que abasten tots els períodes culturals històrics de les Balears i Pitiüses, comptant amb exemplars que cronològicament comprenen des del període púnic d’Eivissa fins a la Guerra Civil espanyola, concretament fins l’any 1937. “Un conjunt d’alt valor històric i documental”, segons l’informe dels tècnics de Patrimoni, sobretot per l’alt nombre d’encunyacions fetes a les seques balears i, en especial, a la de Mallorca.
En totes dues col·leccions, l’informe dels tècnics de Patrimoni indica que l’estat de conservació de les peces és bo i que es troben en bones condicions de seguretat.
“Hem donat una primera passa molt important”, indica Kika Coll, “i hem prioritzat aquestes dues col·leccions però no descartam una segona fase que afecti la resta de la col·lecció, com la pintura de la segona meitat del segle XX del fons d’art de Sa Nostra o la col·lecció de fotografia. Ja s’està fent feina en la tasca de valoració i anàlisi de les peces”.
Amb la incoació de l’expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural s’enceta tot un procediment administratiu que passa ara per la sol·licitud d’un informe consultiu a la UIB, publicació en el BOIB, obertura de període d’al·legacions als afectats i posterior revisió de l’informe del Departament de Patrimoni abans de la declaració definitiva com a BIC en un termini màxim d’un any.