Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

La restauració de la sínia de Son Brull ja és una realitat, i en breu s'obrirà al públic perquè l'històric equipament pugui ser visitat diàriament de febrer a novembre

La restauració de la sínia de Son Brull ja és una realitat, i en breu s'obrirà al públic perquè l'històric equipament pugui ser visitat diàriament de febrer a novembre

(25/06/2015)

El vicepresident del Consell en funcions, Joan Rotger, s'ha desplaçat aquest matí a Pollença per conèixer de primera mà l'actuació desenvolupada per la Unitat de Patrimoni Historico-Industrial

El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports en funcions, Joan Rotger, ha visitat aquest matí la sínia de Son Brull, una de les dues que encara es conserven en aquest indret del municipi de Pollença i que ha estat restaurada íntegrament gràcies al conveni que el Consell de Mallorca va subscriure en el seu moment amb els propietaris dels terrenys on s'ubica aquest equipament.

La visita ha comptat també amb la presència del regidor d'Urbanisme i Patrimoni de l'Ajuntament de Pollença, Tomeu Cifre, i la coordinadora de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca, Aina Serrano. Tots ells han estat rebuts per Llorenç Suau, representant de la família propietària.

El cost de la restauració ha pujat a 57.160 euros. Aquesta quantitat ha estat aportada pel Consell de Mallorca, fins un total de 46.600 euros, i la propietat, amb altres 10.560.

La sínia de Son Brull es localitza a uns 100 metres de les cases del mateix nom, i també molt a prop de la part posterior de les cases, avui rehabilitades com a establiment hoteler. Tot i que no s’ha localitzat cap referència històrica sobre aquesta sínia, l'evidència apunta que fou construïda per bastir d’aigua l’hort ubicat just al davant i tancat per una paret de pedra en sec.

El pou de la sínia és de planta ovalada, d’aproximadament 4,40 metre de llargària i 1,35 metres d’amplada. La sínia conservava diferents elements de la maquinària, com ara trams de la roda, el rodet, l’arbre i el jou. Igualment, es conservaven alguns cadufos, tot i que fragmentats.

A la mateixa marjal,i aproximadament a 18 metres de la sínia es situa un safareig. Els treballs de restauració han confirmat que aquest safareig no és el lloc on es dipositava l’aigua que s'obtenia per a la sínia, sinó que aquesta aigua, mitjançant un tub ceràmic, baixava directament fins l’hort.

Quan la Unitat de Patrimoni Historico-industrial del Consell de Mallorca va realitzar el seu primer informe, va qualificar de dolent l'estat de conservació de la sínia. En aquest sentit, el projecte de restauració ha consistit basicament en la recuperació arquitectònica de tot el conjunt i la construcció de tots els elements de la maquinària.

Els treballs han estat desenvolupats, al llarg dels anys 2014 i 2015, per una de les brigades de picapedrers restauradors i pel personal del taller de fusteria i ferreria, tots ells treballadors de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial. 

D'aquesta manera, la intervenció arquitectònica ha suposat, per una banda, la restauració de la mota, utilitzant la tècnica de pedra en sec i respectant l’emplaçament original. Igualment, al coll i les columnes, s'ha retirat de manera controlada la vegetació arrelada i s’han completat les parts perdudes amb pedres de l’entorn, que s’han agafat amb morter de calç.

Paral·lelament, l'estat de conservació del tub de conducció d'aigua no ha permès la seva recuperació, circumstància que ha obligat a col·locar una nova cobertura i a instal·lar un tub ceràmic de les mateixes dimensions que l’original.

Sobre el caminet es va localitzar una pica trencada. Aquesta s’ha restaurat i situat abans de la baixa del tub ceràmic que condueix l’aigua a l’hort. A peu d’aquesta paret s’ha situat una altra pica que es conservava a la finca.

Finalment, el caminet que condueix a la sínia s'ha anivellat, aportant-se la terra necessària per facilitar la rotació de la força animal, mentre que al safareig s’han restaurat les parets exteriors, fent servir la tècnica de pedra en sec i la tècnica de pedra en verd, amb morter de calç, segons els trams originals.

Una vegada acabada la restauració, es signarà, en un breu termini de temps, un conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i la propietat de Son Brull a partir del qual la sínia podrà ser visitada de febrer a novembre, de dilluns a diumenge, de les 11 a les 15 hores. També s’instal·larà un cartell informatiu en diversos idiomes, en el qual, a través d’uns codis QR, s’informarà més detalladament de les característiques de la sínia i del procés de restauració.