La salvaguarda del Patrimoni Immaterial de les Illes Balears, a debat
(04/11/2016)
Avui s'han inaugurat les Primeres Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears per tal de reflexionar, amb experts i administracions, entorn a la definició i a la legislació que afecta aquest patrimoni tan fràgil.
El vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, juntament amb el director general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Jaume Gomila, han inaugurat les Primeres Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, organitzades pel Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional.
Entre avui i demà, a l'Arxiu del Regne de Mallorca, experts i representants de les diverses administracions, debatran entorn la cultura popular i el patrimoni immaterial. Aquestes jornades són fruit de la necessitat que hi ha de revisar i modernitzar la Llei 1/2002, de març, que regula la cultura popular i tradicional de les Illes Balears.
El primer de tots els actes ha estat una taula rodona moderada pel president del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional, Andreu Ramis, i en la qual han intervingut el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el director general de Cultura, Jaume Gomila; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; la secretària de la Comissió Assessora de Cultura Popular del Consell de Menorca, Pilar Vinent; el conseller d'Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell d'Eivissa, David Ribas; i, Jaume Escandell en representació de la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell de Formentera.
En la seva intervenció, Francesc Miralles ha remarcat la importància d'arribar a la ciutadania: “cal fer prendre consciència del patrimoni que tenim, que s'entengui des d'una visió particular, i en paral·lel, fer feina des de les institucions de manera transversal, amb la implicació de tots els agents”. La primera tasca a realitzar, segons Miralles, és la de posar ordre a les diferents iniciatives, fer un inventari del fons existent i establir protocols de feina comuns a totes les institucions.
De fet, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ja ha començat a fer feina en aquest sentit: s'està elaborant un Pla de Salvaguarda del Patrimoni Immaterial, dins el Pla de Gestió 2016-2017 de la Direcció Insular de Patrimoni, després de fer actuacions concretes com els reconeixements com a Festa d'Interès Cultural a tradicions populars, la divulgació del Cant de la Sibil·la, o la difusió dels valors culturals de l'Assumpció i el muntatge dels llits de la Mare de Déu d'Agost. En paraules de Miralles: “la llavor està sembrada perquè aquest patrimoni cultural, que és de tots i que per la seva condició d'immaterial és d'una gran fragilitat no es perdi per sempre, sinó que continuï ajudant-nos a créixer com a societat”.