La serva padrona arriba al Teatre Principal després d’un gran èxit a Ciutadella
(22/07/2021)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
L’òpera de Pergolesi, amb direcció d’Andrés Salado i Ana Cuéllar, es representarà els dies 23 i 24 amb Simón Orfila, Irene Mas i Joan Servera
L’òpera de Pergolesi La serva padrona s’estrenarà aquest divendres 23 al Teatre Principal de Palma, procedent del Teatre des Born de Ciutadella on va obtenir l’aplaudiment unànime del públic i el reconeixement de la crítica especialitzada.
La serva padrona compta amb la direcció escènica d’Ana Cuéllar i la direcció musical d’Andrés Salado, i serà interpretada pels solistes Irene Mas, Simón Orfila i Joan Servera i per l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca.
Aquest muntatge operístic és una coproducció entre el Teatre Principal de Palma, el Teatre des Born de Ciutadella, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca i l’Orquestra de Cambra de Mallorca, una circumstància que, en paraules de Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, «és un fet històric ja que fa 20 anys que no es feia una coproducció d’òpera entre Mallorca i Menorca».
Cerdà ha destacat també la vocació de mobilitat que té aquesta coproducció, tot i que «no és una òpera de petit format ni una òpera de butxaca, la intenció és que pugui fer gira per Mallorca i per altres llocs». Després de l’estrena de Ciutadella i Palma, les futures funcions de La serva padrona comptaran amb l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida per Bernat Quetglas, que serà l’encarregat de fer la gira per diferents teatres illencs.
Per part seva, Ana Cuéllar, la directora d’escena, ha explicat que «hem volgut fer una lectura més actual i hem volgut posar l’èmfasi en aquells treballs que són invisibilitzats pel fet de ser fets per dones».
La feina de Cuéllar ha estat elogiada per Josep R. Cerdà, que assegura que «és difícil fer combinar una òpera barroca amb una comèdia», una dificultat que Ana Cuéllar ha sabut superar.
La serva padrona és una de les òperes curtes més famoses i representades de la història. Escrita en un primer moment com a intermezzo de l’òpera seriosa Il prigioner superbo del mateix compositor, l’òpera aviat s’independitzà i feu la volta a Europa.
La petita òpera còmica de Pergolesi creà un gran rebombori i detonà tota una revolució musical al segle xviii, coneguda com la Querelle des Bouffons, que canvià el curs de la història de l’òpera occidental. Gairebé tres-cents anys després, La serva padrona continua divertint i captivant tota classe de públic.
Mantenint aquest esperit revolucionari i transgressor de l’obra, l’espectacle proposa una lectura actual i feminista de l’òpera, que, jugant amb l’ambigüitat històrica, parla sobre el treball invisibilitzat de la dona, en concret, del treball a la llar.
Pots seguir la roda de premsa completa a https://bit.ly/RdPserva.