Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Mallorca acollirà l’XIè Congrés Internacional de Molinologia l’any 2018

Mallorca acollirà l’XIè Congrés Internacional de Molinologia l’any 2018

(23/05/2016)

L’assemblea general extraordinària de l’Associació per a la Conservació i Estudi dels Molins (ACEM) ha aprovat la candidatura presentada des del Consell de Mallorca per la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Serà la segona vegada que Mallorca aculli aquesta trobada, que se celebra cada dos anys. “Es tracta d’un reconeixement a la feina a favor de la conservació, la restauració i la posada en valor del patrimoni molinològic i de l’enginyeria tradicional que s’està fent a la nostra illa”, segons el vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles.

En la proposta presentada a Segòvia aquest diumenge i que ha rebut el suport de l’assemblea general extraordinària de l’ACEM, Palma serà la ciutat que acollirà l’onzena edició del Congrés Internacional de Molinologia, que està previst que se celebri els dies 19, 20 i 21 d’octubre de 2018. L’organització anirà a càrrec de la Unitat del patrimoni historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni Històric, que ja va participar activament en la IV edició d’aquest congrés internacional, celebrat per primera vegada a Mallorca el maig de 2003.

 

“Des del Consell de Mallorca fa més d’una década que se fa feina en l’estudi, conservació, restauració i posada en valor dels molins i d’altres elements de l’enginyeria preindustrial de la nostra illa”, destaca el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, qui afegeix que “en aquest temps s’han restaurat més de 60 elements patrimonials i enguany acabam d’inaugurar la Ruta dels molins de l’Euroregió dels Pirineus Mediterrani”.

 

Aquesta feina és la que ha donat força, sens dubte, a la candidatura presentada aquest cap de setmana a l’assamblea general de l’ACEM per part d’Aina Serrano, coordinadora de la Unitat del patrimoni historicoindustrial i per Jerònia Florit, tècnica ajudant d’aquesta unitat, que han participat en el Xè Congrés Internacional de Molinologia celebrat a Segòvia. Una candidatura que ha recollit nombrosos suports institucionals procedents de les àrees de Cultura del Govern de les Illes Balears i de l’Ajuntament de Palma, així com de l’Associació d’Amics dels Molins de Mallorca, d’ARCA, del Col·legi d’Arquitectes i del Consell de Direcció de la UIB.

 

Cal destacar, en paraules de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “la unió d’esforços que estam fent les diferents institucions per fer feina conjunta a favor d’aquest patrimoni històric. Des del Consell hem participat en el projecte europeu “Els molins: una altra mirada”, amb la Ruta de molins de l’Euroregió. Convocarem, durant el present any, el programa de restauració del patrimoni historicoindustrial, que s’ampliarà amb una nova línia de treball adreçada als ajuntaments, en la qual s’inclouran béns mobles singulars del nostre passat industrial i agrari. I també tenim en projecte altres actuacions d’estudi i difusió”. Des de Patrimoni del Consell també se col·labora amb altres institucions com és l’Ajuntament de Palma en el projecte de reconversió del Pla de Sant Jordi, on se concentren un miler de molins de vent d’extracció d’aigua.

 

Aina Serrano, coordinadora de la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell, ha agraït el suport rebut per part de diferents institucions, entitats i persones que “ens ha convertit en la candidatura que més suports hem presentat”. Serrano, qui ha participat a totes les assemblees de l’ACEM des de 2003, destaca també “l’interès que han manifestat els socis de l’associació per conèixer de primera mà la feina que feim des del Consell sobretot pel que fa a programes de restauració del patrimoni. El que també ha quedat clar en aquest congrés és la necessitat de potenciar la participació de les administracions públiques, locals i autonòmiques de l’Estat espanyol. Hem d’aprofitar també la nostra participació com a representants de les Illes Balears a la Comissió de Seguiment del Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional. Hi ha molt interès per part dels experts en la restauració de la maquinària, però no així en la restauració dels edificis utilitzant tècniques i materials tradicionals”.

 

Una vegada acceptada la candidatura, des de la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell es fa èmfasi en la necessitat d’aprofitar els contactes d’aquests darrers anys generats a través de la participació en cinc projectes europeus com a coordinadors i/o com a socis, al mateix temps que s’estableixen relacions amb la International Molinological Society, organització a nivell mundial i activa des de l’any 1965. Ara, el primer que s’ha de fer és constituir el Comitè organitzador de l’XIè Congrés Internacional de Molinologia i elaborar un cronograma d’activitats i de calendari, alhora que es dissenyen les eines de comunicació i difusió d’aquesta trobada.