Mallorca entra en la xarxa d’Observatoris de Turisme Sostenible de l’OMT
(07/06/2021)
- Departament de Turisme i Esports / Comunicació i Premsa
- La presidenta del Consell ha rebut la carta d'acceptació avui horabaixa en un acte a Madrid.
- Les presidentes Catalina Cladera i Francina Armengol s'han reunit amb el secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili.
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha rebut la carta d’incorporació de Mallorca a la xarxa d’Observatoris del Turisme Sostenible de l’OMT de mans del secretari general d’aquesta organització internacional, Zurab Pololikashvili.
Prèviament, la presidenta Cladera, juntament amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol i el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, han estat rebuts pel secretari general de l’Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, i el director general de l’OMT, Manuel Butler, amb els quals han mantingut una reunió a la seu de l’organisme de les Nacions Unides pel turisme a Espanya.
Durant la seva intervenció en l’acte oficial celebrat a un hotel de la capital de l’Estat, al qual ha assistit la presidenta Armengol; el conseller Serra, la sènior office de l’OMT, Isabel Oliver, portaveus de grups polítics del Consell, membres del Comitè d’experts de l’OTS Mallorca, així com d’altres representants del sector turístic i institucional, la presidenta Cladera s’ha mostrat orgullosa que Mallorca ja sigui part de la xarxa d’observatoris de turisme sostenible, apuntant que «per primera vegada podrem mesurar la nostra sostenibilitat i demostrar la solidesa de la nostra proposta de futur. Per això l’Observatori ha de ser una palanca per accelerar el model turístic que planificam», ha dit. «No és un trofeu per estar dins una vitrina, sinó un compromís diari per demostrar que la nostra aposta per la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social és decidida, consistent i sistemàtica, i per això volem concentrar en l’Observatori totes les iniciatives públiques i privades que contribueixin a avançar en aquest camí» ha apuntat Cladera, assegurant que la intenció del Consell és que l’Observatori «funcioni a ple rendiment abans de finals d’any».
«La sostenibilitat no és una opció, és una obligació, és qüestió de responsabilitat», ha expressat la presidenta. «Tenim molt clar que el turisme també ha de ser sostenible, un turisme que cuidi el medi ambient, respecti la cultura i el producte local, i que sigui capaç de generar feina de qualitat i repartir equitativament la riquesa. Una visió que compartim amb l’OMT, de la qual ja en som membres i que ens permet treballar conjuntament tant en recuperar el turisme com en construir una activitat turística més sostenible i responsable» ha dit.
Cladera també s’ha referit a l’obtenció, aquesta setmana passada, del certificat d’excel•lència turística Unwto.Quest que atorga l’organisme internacional del turisme. «Hem passat amb nota l’examen de l’OMT, que posa en valor la nostra estratègia d’una Mallorca segura, sostenible i intel•ligent, alineada plenament amb els valors i objectius de l’organització, que ha destacat els nostres esforços en promoció, comunicació i sobretot, un aspecte fonamental, com és la cogovernança».
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que amb la inclusió de Mallorca a la Xarxa d’Observatoris de Turisme Sostenible es dóna «una passa fonamental en la nostra estratègia per avançar cap a un model turístic cada vegada més sostenible i capaç d’adaptar-se ràpidament als escenaris globals i superar cada repte». En aquest sentit, ha destacat que es tracta d’un model que «permetrà que Mallorca i les Illes Balears continuïn essent destins turístics líders i de referència mundial».
Armengol ha recalcat que l’entrada de Mallorca a la xarxa «ens aportarà noves eines per gestionar el nostre futur i reforçar estratègies entorn al turisme. Mallorca hi tendrà una aportació determinant i constructiva». També ha agraït la feina del Consell de Mallorca per aconseguir que l’illa en formi part, ja que «les característiques del nostre territori ens converteixen en un escenari fantàstic per a l’observació, l’anàlisi i l’impuls del turisme sostenible».
Mallorca es converteix així en la tercera destinació espanyola en formar part d’aquesta xarxa, i la 31a del món. L'Observatori de Turisme Sostenible de Mallorca esdevé un dels eixos fonamentals per al desenvolupament del nou model turístic de Mallorca i per generar un vertader canvi de paradigma.
L’observatori, l’estructura del qual ja està feta i per a la seva gestió s’ha obert un procés de contractació, suposa comptar amb un espai que recopili tota la informació que es genera a l’illa. D’aquesta manera, es podran identificar les febleses, les fortaleses i també les possibles amenaces. L’objectiu és poder adoptar decisions sobre dades reals i contrastades per un desenvolupament vertaderament sostenible i, alhora, consolidar una vertadera economia circular.
La sostenibilitat s'analitzarà des de tres àmbits: mediambiental, econòmic i social, amb més de 700 indicadors agrupats en 21 famílies diferents.
Unió del sector
L’OTS de Mallorca és un projecte compartit, que compta amb l'adhesió de més de 200 entitats com a operadors turístics, agències de viatge, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, el Consell Econòmic i Social, la Fundació Impulsa Balears o la Universitat dels Illes Balears, a més de tots els ajuntaments de l'illa. També compta amb l'aval del Ministeri de Turisme del Govern d'Espanya i el suport del Govern dels Illes Balears.
La candidatura de Mallorca també ha comptat amb el suport per unanimitat de tots els representants polítics en el ple de Consell de Mallorca. Aquesta unanimitat ha estat un dels elements més aplaudits per la OMT a l'hora d'acceptar Mallorca com a nou Observatori del Turisme Sostenible. Amb l’acte d’aquest horabaixa es culmina la gestió d’una candidatura que s’ha estès per un espai superior a un any, en un projecte liderat des del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca i la Fundació Mallorca Turisme.