Margalida Puigserver visita l'hort ecològic del centre de menors Puig des Bous
(28/08/2015)
La consellera de Benestar i Drets Socials del Consell i presidenta de l'IMAS ha volgut conèixer la iniciativa que s'inclou en el projecte educatiu ‘Sentint la natura’ del centre.
La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver, ha visitat aquest matí el centre de primera acollida i diagnòstic per a menors, Puig des Bous, per conèixer de primera mà l'hort ecològic que s'ha posat recentment en funcionament, en el marc del projecte educatiu ‘Sentint la natura’ que es duu a terme en aquest centre.
Puigserver ha estat acompanyada per la directora insular de Menors i Família, Beatriz Morales, així com per el responsable del centre, Toni Echeverría, el responsable de l'hort, Toni Vicens i la mestra assignada a l'aula de Puig des Bous, Maria José Cànaves.
La posada en marxa d'aquest hort ecològic s'emmarca dins el projecte educatiu del centre ‘Sentint la natura’. D'aquesta manera, es tracta de d'introduir noves formes d'aprenentatge i instrucció, per tal de fer possible la recuperació escolar dels menors que romanen en el centre.
En aquest sentit, Puigserver ha lloat la tasca que duen a terme els responsables de l’hort ecològic, així com també del centre Puig des Bous en general. “El projecte educatiu ‘Sentint la natura’ és fonamental a l’hora d’estimular l’interès dels més joves cap a la natura, així com la seva estima cap a la nostra terra”, ha destacat Puigserver.
El centre Puig des Bous, disposa d'una aula, conveniada amb l'escola pública de Son Anglada, on assisteixen els menors que per diferents motius no poden assistir a l'escola normalitzada (no poden anar a la seva escola d'origen, presenten un nivell curricular molt baix o necessiten d'un treball d'immersió individualitzada, entre d'altres).
En concret, l'hort escolar, permet introduir una metodologia basada en l'aprenentatge per projectes i la comunitat d'aprenentatge. És tracta d'un recurs didàctic que serveix de fil conductor de les activitats que es desenvolupen en les diferents àrees curriculars, i del dia a dia del centre. D'aquesta manera, els infants que participen a l'hort aprenen que tots els elements necessaris per al seu funcionament estan interconnectats (terra, plantes, aigua, etc.) i que totes les parts implicades són igual d'importants i depenen les unes de les altres (alumnes, equip educatiu, cuina, etc.)
Pel que fa al funcionament de l'hort, durant l'any escolar (de setembre a juny), són els nins que assisteixen a l'aula els qui s'encarreguen de gestionar-lo, mentre que en els mesos d'estiu (de juliol a principis de setembre), hi participen tots els menors que romanen al centre, dividits en tallers per grups d'edat.
El CPAD Puig des Bous, és un centre de Primera Acollida i Diagnòstic integrat en la xarxa de centres residencials propis del Servei de Protecció al Menor de l'IMAS. És un centre mixt d'urgència i intervenció immediata i atén infants entre els 0 i els 12 anys, tot i que la majoria del que arriben al centre tenen més de 6 anys.