Maria Salom anuncia una aportació extraordinària a l’IMAS de 3,5 milions d’euros
(30/03/2015)
La presidenta del Consell ha presentat els resultats de la liquidació del pressupost de 2014, que s’ha saldat amb un remanent de tresoseria de 36,2 milions d’euros, un superàvit de 4,9 milions i un tancament de caixa de 64,5 milions
La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha informat avui en roda de premsa del resultat de la liquidació del pressupost de l’exercici 2014 de la institució insular, que s’ha saldat amb un remanent de tresoseria de 36,2 milions d’euros, un superàvit de 4,9 milions d’euros i un tancament de caixa de 64,5 milions.
Salom ha anunciat que aquests resultats positius permetran fer una aportació extraordinària a l’IMAS de 3,5 milions d’euros, dels quals 1 milió es destinarà a la compra d’un immoble per a menors a Pina; 2,2 milions aniran a incrementar el pressupost destinat al pla de suport a famílies i renda mínima d’inserció, i 300.000 euros al centre de dia s’Estel.
La presidenta ha assegurat que la prioritat del Consell aquesta legislatura han estat els serveis socials i que per aquest motiu sempre que hi ha disponibilitat pressupostària s’ha destinat «a les persones que més ho necessiten». Així ha recordat que l’any passat ja es varen destinar 2 milions d’euros del remanent del Consell a l’IMAS, i que el passat mes de febrer es va fer una aportació extraordinària a l’IMAS de 2,7 milions d’euros per reformar la Llar d’Ancians.
El pressupost aprovat per a Serveis Socials per al 2015 era de 144 milions d’euros, que amb les aportacions extraordinàries de febrer i l’actual, s’incrementa 5,2 milions d’euros. Durant aquesta legislatura, el Consell ha destinat més de 550 milions d’euros a serveis socials, ha recordat Salom, qui ha destacat que el pressupost de l’IMAS de 2015 és el més elevat de la història.
Pel que fa a l’endeutament del Consell, Salom ha explicat que la liquidació de 2014 dóna un estat d’endeutament per davall del 75 %, la qual cosa suposa un marge d’endeutament de 17 milions d’euros. En aquest punt la presidenta ha fet referència als problemes d’endeutament en què es trobava el Consell a l’inici de legislatura. «A desembre de 2011 el deute amb els bancs era de 195 milions d’euros, a això s’havia de sumar un deute de més de 60 milions amb proveïdors i de 90 milions amb administracions institucionals i ajuntaments», ha recordat.
Durant aquesta legislatura el Consell ha signat operacions de crèdit per valor de 45 milions per pagar a proveïdors i de 14 milions per fer inversió municipal. Al tancament del 2015 l’endeutament amb les entitats financeres serà de 136,9 milions, un 30 % inferior a l’inici de legislatura. En aquest sentit, Salom ha destacat que «la bona gestió ha permès liquidar el deute amb proveïdors, administracions institucionals i ajuntaments, alhora que s’ha rebaixat un 30 % el deute amb els bancs, mentre que la passada legislatura es va incrementar un 60 %».
Pel que fa al pagament a proveïdors, el Consell publica a la web institucional el pla de disposició de fons, que regula la prioritat de pagament, alhora que també es publica la mitjana del termini de pagament, que actualment és de en 15 dies.
La presidenta ha conclòs la seva intervenció assegurant que el Consell d’avui és una institució «útil, transparent i sanejada».