Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Patrimoni inicia les tasques de recuperació de les restes arqueològiques subaquàtiques trobades a la zona de la Platja de Palma

Patrimoni inicia les tasques de recuperació de les restes arqueològiques subaquàtiques trobades a la zona de la Platja de Palma

(17/07/2019)

  • Comunicació i Premsa

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, acompanyada de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha visitat avui dematí la zona de la Platja de Palma on recentment s'ha produït una important troballa de restes arqueològiques subaquàtiques. Segons han explicat, es tracta de les restes d'un vaixell que possiblement va naufragar entre els segles III i IV d.C., quan transportava càrrega provinent del sud-oest de la península ibèrica.

Els tècnics del departament de Patrimoni del Consell ja han iniciat les tasques necessàries per a l'extracció de les àmfores i altres elements d'emmagatzematge que es troben dins el derelicte i als seus voltants perquè puguin formar part del fons del Museu de Mallorca mentre que es mantenen vigilades per diferents cossos de seguretat.

En declaracions als mitjans de comunicació, Busquets ha agraït públicament la tasca dels tècnics de Patrimoni i ha defensat la necessitat de "recuperar el patrimoni que ara està davall la mar, vetlar per la seva conservació i que pugui formar part del fons del Museu de Mallorca perquè tothom ho conegui". La vicepresidenta ha insistit en la necessitat de divulgar aquestes accions perquè "a través d'aquest coneixement, més gent ho estimi i estigui conscienciada amb la necessitat de seguir amb les tasques de conservació".

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha explicat que varen rebre una telefonada anònima d'una persona que va alertar de la possible presència d'un jaciment arqueològic a la Platja de Palma. En rebre l'avís, tècnics del departament de Patrimoni es varen traslladar a la zona indicada i varen veure part de les restes d'una embarcació i àmfores.

Segons una primera visita que s'ha pogut fer, es tracta d'un vaixell romà d'uns 10 metres d'eslora i 5 metres de màniga i que conserva la seva estructura. L'embarcació transportava àmfores i altres elements d'emmagatzematge de mercaderies.

Avui han començat les tasques de delimitació de la zona on es troben les restes arqueològiques. Posteriorment es realitzaran les excavacions necessàries per a l'extracció del material que es durà a diferents espais habilitats perquè puguin ser sotmesos als tractaments necessaris previs a l'exposició com a fons del Museu de Mallorca. Per a poder garantir la seva correcta conservació després de segles sota el mar, les restes que es recuperin a la Platja de Palma estaran submergides durant un temps en aigua dolça, després en aigua destil•lada, i finalment ja es podran conservar fora de l'aigua.
Al dispositiu per a l'extracció de les restes hi participa un equip de 8 bussejadors especialistes en arqueologia subaquàtica que inclou una restauradora especialista en aquest material. A més, s'ha establert un dispositiu especial de vigilància, que inclou pública i privada, per a evitar que el material pateixi danys i per a garantir que es respecti el perímetre de seguretat respecte de les persones que fan feina a la zona.

A la visita també hi han participat representants de l'Armada, el Grup d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), Policia Local de Palma i Ports de les Illes Balears, organismes implicats en les tasques de recuperació de les restes arqueològiques subaquàtiques trobades a la Platja de Palma.

La Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca

El jaciment presentat avui formarà part de la Carta Arqueològica subaquàtica, un document fonamental per gestionar, investigar, conservar i difondre el patrimoni cultural subaquàtic de les nostres aigües. En el projecte d'elaboració d'aquesta Carta, els tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca han dividit l'illa en 4 grans zones de prospeccions: la zona Nord-oest –de Formentor a Capdepera-, que és on s'ha començat a treballar; la zona de Llevant –de
Capdepera a Cap Salines-; la zona Oest –de Cap Salines a Dragonera- i la zona Nord, la més complexa, que contempla la Serra de Tramuntana. El punt de partida del projecte va ser l'any 2017 amb una campanya de prospeccions a Cabrera que va permetre revisar l'estat de conservació de 14 jaciments arqueològics.