Consell de Mallorca - Favicon

ES

Webs de interés

Artesanía

La artesanía de Mallorca habla de nuestra historia, de las tradiciones y la cultura de nuestra isla. Porque nuestros maestros artesanos han hecho de su arte, habilidad y dedicación un oficio que en muchos casos ha sido transmitido de generación en generación. Hablamos de oficios tan diversos y valiosos para el progreso económico y cultural de nuestra isla como el de maestro d’aixa, marger, picapedrero, carpintero, herrero, vidriero... entre muchos otros, sin olvidar los relacionados con las artes plásticas, la gastronomía, la moda o la música, hasta un total de más de 240 oficios que encontraréis aquí clasificados en 17 familias.

Desde este apartado podréis acceder al repertorio de oficios artesanos, a los diferentes registros de artesanos de Mallorca y a información sobre subvenciones, cartas de artesanía, premios, ferias y mercados, legislación y marco normativo, entre otros.

Creix el nombre de professionals de l’artesania a Mallorca

Creix el nombre de professionals de l’artesania a Mallorca

(27/12/2020)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa

El Consell ha avaluat quinze nous artesans i artesanes de manera virtual, amb la qual cosa s’han evitat desplaçaments i trobades presencials de més de sis persones

L’última Ponència Tècnica d’Artesania de l’any ha acreditat quinze nous artesans i artesanes a Mallorca. Aquesta mesa, convocada i presidida pel Consell Insular, està formada per set mestres artesans que, gràcies als seus coneixements i experiència, avaluen els professionals que han sol·licitat la carta d’artesà. L’avaluació es completa amb tres vots del Departament de Promoció Econòmica del Consell i amb un vot de cada una de les següents entitats: FELIB, IDI i Escola Oficial de Disseny. 

Aquesta vegada, com a novetat, s’ha avaluat els professionals a través de vídeos que han fet arribar a la Direcció Insular d’Artesania, on mostren i expliquen com elaboren els seus productes. Així, els membres de la ponència no han hagut de desplaçar-se als diferents tallers i s’han evitat aglomeracions durant l’avaluació, i, alhora, permet qualificar de manera més àgil. 

En total, s’han tramitat quinze expedients de carta d’artesà. Sis són nous professionals d’oficis relacionats amb la gastronomia (salser, mermeladera, fornera, vinaters i alambiner). Pel que fa a la joieria, s’han atorgat dues cartes de joiera, una de bijutera i una altra d’argenter. Altres oficis han estat gravadora, llatera o llatrera, pintor, ceramista i torner de la fusta. 

A Mallorca hi ha més de 2.000 professionals de l’artesania acreditats amb una carta del Consell Insular. N’hi ha de tres tipus. Per una banda, hi ha les atorgades a persones, és a dir, la carta d’artesà i la carta de mestre artesà, que certifica un nivell elevat de perfecció i coneixements d’un ofici, per la qual cosa les persones que la posseeixen compten amb deu anys d’experiència o més. Per altra banda, existeix també el document de qualificació artesanal (DQA), que acredita la condició d’empresa artesana. En tots els casos hi ha d’haver una avaluació per part del Consell a través de la Ponència Tècnica d’Artesania.

Aquests certificats asseguren i demostren la professionalitat dels artesans i artesanes. A més, només els professionals amb carta poden optar a les convocatòries d’ajudes i projectes del Consell de Mallorca.

Enlaces relacionados

Trámites y procedimientos relacionados