El Consell de Mallorca es reuneix amb les tres universitats que participen a l’estudi dels materials recuperats del derelicte de Ses Fontanelles

El Consell de Mallorca es reuneix amb les tres universitats que participen a l’estudi dels materials recuperats del derelicte de Ses Fontanelles

(12/04/2024)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

La vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha mantingut, avui, una reunió tècnica amb els representants de la Universitat de les Illes Balears, de la Universidad de Cádiz i de la Universitat de Barcelona, per conèixer les darreres novetats sobre la investigació dels materials recuperats del derelicte de Ses Fontanelles. Aquestes troballes estan ubicades actualment a dependències del Museu de Mallorca i seran exposades en un futur perquè puguin ser visitades pels mallorquins.

A la reunió han participat, a més de la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, la vicerectora d'Innovació i Transformació digital de la Universitat de les Illes Balears, Loren Carrasco Martorell; el vicerector d'Investigació de la Universitat de Barcelona, Jordi Garcia Fernández;  i el catedràtic d'Arqueologia de la Universidad de Cádiz, Dario Bernal Casasola, qui han pogut conèixer les àmfores i altres materials que es custodien al Museu de Mallorca des del 2021, quan es varen rescatar del derelicte. 


Precisament, Roca ha criticat que faci tants d’anys que aquestes restes arqueològiques subaquàtiques es troben emmagatzemades d’esquena a la ciutadania i ha anunciat que “ja s’està preparant una exposició per posar-les al seu abast”. 

 

Darrers preparatius
El Consell de Mallorca ha posat en marxa, aquest mes d’abril, l'operatiu per iniciar la darrera fase d'excavacions al derelicte de Ses Fontanelles. Es tracta d'un estudi arqueològic per comprovar l'estat actual de conservació del vaixell que s'extraurà en els pròxims mesos. Durant un mes es duen a terme l'excavació de l'arquitectura naval del vaixell al mateix temps que es fan les prospeccions de l'entorn immediat del derelicte.


D'aquesta manera, comencen els preparatius per extreure aquest derelicte del segle III-IV que es troba a la badia de Palma. Segons explica la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, "es tracta d'una troballa única pel seu estat de conservació i la seva càrrega d'àmfores, que són úniques i aporten molta informació sobre l'època".


Roca ha assegurat que amb aquest operatiu comencen els preparatius per la futura extracció del derelicte, que està previst que es dugui a terme entre els darrers mesos d'enguany. La vicepresidenta i consellera explica que no es pot donar encara una data concreta, ja que la meteorologia jugarà un paper fonamental en l'operatiu.


Una vegada s'extregui el derelicte, serà traslladat al Castell de Sant Carles, on es construirà un estanc en el qual es conservarà i on es durà a terme la tasca de dessalinització durant 18 mesos. Aquest procés estarà obert al públic perquè la ciutadania pugui visitar el derelicte.

 

Aquí podeu accedir a les declaracions.