Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

El Consell de Mallorca aporta 300.000 euros als ajuntaments per ajudar-los a complir la Llei de benestar animal

El Consell de Mallorca aporta 300.000 euros als ajuntaments per ajudar-los a complir la Llei de benestar animal

(03/11/2024)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

Aquesta convocatòria de subvencions servirà per sufragar l'execució de plans de control poblacional de colònies felines i altres despeses derivades de la recollida i cura d'animals extraviats i abandonats

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, ha llançat una convocatòria de subvencions destinada als ajuntaments perquè puguin complir les obligacions derivades de la llei de protecció dels drets i del benestar dels animals.

Aquesta línia d'ajudes, dotada amb 300.000 euros, respon a les necessitats dels ajuntaments de disposar de fons econòmics suficients per poder assumir les obligacions imposades per la Llei 7/2023, de 28 de març, perquè, en la mesura que sigui possible, tengui la menor incidència pressupostària possible en les arques municipals.

La convocatòria de subvencions servirà per executar l'obligatorietat que tenen les entitats locals d'aplicar plans de control de les poblacions d'animals i altres despeses derivades de l'atenció d'animals abandonats o extraviats.

D'aquesta manera, el Consell de Mallorca compleix el compromís adquirit en la darrera Assemblea de Batles i Batlesses, de convocar dues convocatòries de subvencions destinades als ajuntaments: una línia per ajudar-los a poder complir la llei de benestar animal i l'altra destinada a la neteja de camins de titularitat municipal, que en total sumen 500.000 euros.

Així, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local ha explicat que aquesta línia d'ajudes «respon a les peticions dels batles mateix, els darrers mesos, que ens han reclamat suport econòmic per poder complir amb les obligacions derivades de la normativa de benestar animal que s'aplica a cans i moixos, vacunació i castració d'animals abandonats; a més d'altres actuacions que els suposa una despesa importantíssima».

«Estam al costat dels ajuntaments, i el nostre compromís és reforçar el suport que els prestam, tal com ara feim, que posam a l'abast de les entitats locals recursos per atendre els problemes que es troben dia a dia», ha afegit Pilar Amate, qui ha precisat que «aquesta aportació de 300.000 euros és una primera passa per ajudar els ajuntaments a complir una normativa que els representa una gran càrrega. I és per això que no descartam reforçar-la en 2025».

Actuacions que es podran finançar

Les actuacions que es podran finançar amb aquestes ajudes són les següents: despeses derivades de la recollida d'animals extraviats i abandonats i el seu allotjament en centre de protecció animal; despeses de la cura d'animals desemparats, que els seus amos no puguin cuidar per situació de vulnerabilitat; despeses derivades a centres públics de protecció animal; atenció sanitària de gats comunitaris, així com campanyes de formació i informació a la població sobre la gestió de colònies felines.

A més, es podran sufragar accions derivades dels plans de control poblacional de moixos comunitaris, com ara l’execució d’un mapatge i cens de gats, programes d'esterilització, de desparasitació i vacunació, la identificació obligatòria de microxip i l'establiment de protocols de gestió de conflictes veïnals i inspeccions establertes per la llei.

Aquestes subvencions són de caràcter voluntari i eventual, i són compatibles amb altres ajudes i subvencions que puguin rebre els ajuntaments per a aquest fi, sempre que no superi el 100 % de l'activitat a desenvolupar.