Convocatòries de premsa
Reunió en sessió extraordinària del Ple del Consell de Mallorca
16-01-2025 / 15.00 h
Reunió en sessió ordinària del Ple del Consell de Mallorca
09-01-2025 / 09.30 h
El president del Consell de Mallorca visita la Fundació ASPAS
08-01-2025 / 18.00 h
Balanç de l’impacte de la crisi migratòria al sistema de protecció de menors
08-01-2025 / 12.30 h
El Consell de Mallorca organitza la primera Trobada d’Arxivers de l’illa per crear una xarxa de col·laboració entre els arxius municipals
El Consell de Mallorca organitza la primera Trobada d’Arxivers de l’illa per crear una xarxa de col·laboració entre els arxius municipals
(01/12/2024)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular ha destinat, aquest 2024, 180.500 euros a la conservació, digitalització i difusió de més de 20 arxius de Mallorca
El Consell de Mallorca ha organitzat, aquesta setmana, la primera Trobada d’Arxivers de Mallorca, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre els arxius municipals de l’illa. Aquesta iniciativa cerca crear una xarxa que permeti als professionals compartir coneixements, experiències i solucions a problemes comuns, impulsant així la modernització i la difusió del patrimoni documental de Mallorca.
La institució insular ha destinat, aquest 2024, 180.596 euros a la conservació, digitalització i difusió de més de 20 arxius de municipis de Mallorca. Concretament, s’ha fet a travñes de dues línies de subvencions: una en concepte de digitalització i organització, mitjançant la qual s’han concedit 91.650 euros; i una altra en concepte de inversions, que ha arribat als municipis amb 88.946 euros.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha destacat durant la trobada que els arxius municipals "fan una tasca essencial per conèixer la història dels municipis i tenir-la ben documentada". Segons Roca, el Consell de Mallorca fa feina per donar suport tècnic als ajuntaments i ajudar-los a actualitzar-se a través de subvencions i altres recursos, amb la finalitat de garantir la conservació, digitalització i difusió del patrimoni documental.
A la trobada hi han assistit una trentena d’arxius i ha estat complementada amb un curs intensiu de tres dies sobre gestió documental i arxivística, impartit per professionals reconeguts com Juan Miguel Álvarez Martínez, arxiver en cap de Felanitx, i Maria Magdalena Nieto Cerdà, arxivera en cap de Llucmajor. Aquesta formació pràctica ha tractat temes com l’ordenació, la valoració i la selecció de documents, així com l’ús d’eines auxiliars de recerca.
Cal destacar que el Consell de Mallorca també va organitzar, enguany, l’exposició conjunta "Una passejada pels nostres arxius", un projecte que, segons la vicepresidenta, va ser "tot un èxit" i va contribuir a donar visibilitat a aquests recursos tan valuosos per a la documentació històrica de Mallorca.
Antònia Roca ha visitat als arxivers que han assistit a la trobada i ha destacat la importància de compartir la seva feina per connectar els arxius municipals, que fins ara treballaven de manera dispersa: "creim que és molt important compartir problemes per trobar solucions conjuntes i fer xarxa entre municipis", ha afirmat.
Amb aquesta iniciativa, el Consell de Mallorca reafirma el seu compromís amb la preservació i promoció del patrimoni cultural de l’illa i amb el suport als municipis perquè puguin desenvolupar la seva tasca amb els recursos necessaris.