El Consell de Mallorca ampliarà en 20 municipis el Servei d’Atenció Integral a Domicili de l’IMAS
(26/03/2021)
- Departament de Drets Socials / Comunicació i Premsa
La presidenta del Consell i el president de l’IMAS han donat a conèixer l’ampliació de la iniciativa en una jornada amb els muncipis que s’incorporaran al programa
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i el conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan, han presentat l’ampliació del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) de l’IMAS als vint municipis que està previst que passin a formar part del programa, en una jornada que ha tengut lloc a l’Auditori d’Alcúdia.
Alcúdia, que s’acaba d’incorporar al SAID, juntament amb Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Búger, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Mancor, Muro, Pollença, Puigpunyent, Sa Pobla, Santa Margalida, Selva, Sóller i Valldemossa s’afegiran a aquest servei de l’IMAS, que des del 2017 dóna atenció integral i especialitzada a persones grans en situació dependència que volen romadre al seu entorn a 18 municipis. L’objectiu de l’IMAS és arribar a extendre el servei a tots els muncipis de l’Illa en un termini de tres anys.
La jornada de presentació ha comptat amb la intervenció de la batlessa d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa, que ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als assistents abans de cedir la paraula a la presidenta del Consell, Catalina Cladera, que ha inaugurat la trobada.
La presidenta ha explicat que «el nostre objectiu és que a l’any 2023 el servei estigui implantat a tots el municipis de Mallorca, això vol dir que en acabar la legislatura haurem implementat el servei a tota l’Illa per poder atendre al menys a 1000 usuaris». En aquest sentit Cladera ha afegit que aquest servei «és la nostra gran aposta. Avançar cap a un canvi del model d’atenció a les persones majors, més individualitzat, al seu entorn i en què pudguin decidir, i així donar resposta a dos grans reptes de futur que el model residencial no pot afrontar en solitari: l’envelliment progressiu i l’augment de l’esperança de vida de la població. I aquests reptes els volem afrontar amb tots els ajuntaments de Mallorca».
Poc després els assistents han pogut veure el documental «Al teu costat» que recull les experiències de quatre usuaris del servei. A continuació, Omar Lamin, director insular d’Atenció comunitària i projectes estratègics de l’IMAS, ha moderat la taula rodona en la que han participat representants del serveis socials d’Inca i Santanyi a més d’usuaris i treballadors del servei que han contat les seves experiències amb el programa.
El consell De Juan ha estat l’encarregat de tancar la trobada explicant que des de l’IMAS pensam «que aquest és el model d’atenció cap al que hem d’anar, al de tenir cura de les persones majors i persones amb dependència que volen romandre al seu entorn, amb les persones que estimen, però sense renunciar a una atenció professional». De Juan apunta que «aquest tipus de servei no és una qüestió d’una sola administració, sino que es tractac de col·laborar, com ja s’està fent des dels serveis socials municipals, els serveis socials especialitzats i els serveis de salut».
En aquest sentit el conseller ha afegit que aquest programa, a més de cobrir les necessitats dels usuaris «també serveix per posar en valor la tasca del cuidador, a les persones que tenen cura d’altres persones. Aquests serveis són fonamentals també per crear riquesa a l’entorn local i crear llocs de feina de qualitat». De Juan ha conclós que «amb l’ampliació del SAID estam en el camí correcte per a fer realitat el canvi de model assistencial».
El SAID és una de les principals apostes de l’IMAS en el canvi de model d’atenció a les persones majors en situació de dependència que volen romandre al seu domicili i té com a principals objectius, avançar en la coordinació dels diferents nivells d'atenció (comunitària, especialitzada i sanitària); detectar possibles casos de risc i prevenir la institucionalització innecessària d'aquelles persones que, amb una alternativa adequada, podrien continuar vivint en el seu entorn i millorar el benestar de les famílies i/o cuidadors oferint informació, formació i programes de suport específic.
Per tal de poder complir amb aquests objectius, des de l’IMAS s’estableix una metodologia de treball basada en diferents programes d'atenció, que formen el Pla Individual d'Atenció (PIA) de cada un dels usuaris. D'aquesta manera, es duu a terme un pla d'atenció a la llar (suport a l'ordre, la neteja general del domicili, compra, elaboració de menús, etc.); un pla d'atenció personal (higiene, control de la medicació, suport i control de l'alimentació, suport a la mobilització de la persona dins el domicili, etc.); un pla d'atenció especialitzada que incorporarà les figures del terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i dietista i un pla de suport psicosocial d'atenció psicològica a la persona i a la família.