El Consell de Mallorca presenta a Rezero el pla estratègic «Tanca el cercle» de la matèria orgànica
(04/02/2022)
- Departament Sostenibilitat i Medi Ambient
La vicepresidenta Ribot «ara mateix l’únic cercle que es pot tancar a Mallorca és el de la matèria orgànica»
El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca continua fent la ronda de presentació del projecte «Tanca el cercle» a tots els sectors que hi estan implicats. La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit amb Rezero, per exposar-los els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: Pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca. A la trobada, hi han assistit el director insular de Residus, Juan Carrasco, la directora executiva de Rezero, Elena Diez i la coordinadora a les Illes Balears de Rezero, Roser Badia.
Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presenta als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu construir cinc plantes de tractament d’orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.
La consellera Ribot ha explicat que «ara mateix l’únic cercle que es pot tancar a Mallorca es el de la matèria orgànica i, per això, aquest pla estratègic és cabdal per al departament i que les plantes de compostatge són una palanca de canvi important i un element transformador de la realitat de l’illa».
«Amb el pla estratègic «Tanca el cercle» apostam per transformar tota la matèria orgànica de l’illa en compost i fer el sector primari més competitiu i resilient alhora que mostram el nostre suport al sector agrícola i els productors d’agricultura ecològica abaratint el preu del compost», ha insistit Ribot.
El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha recalcat que «necessitam implicar tota la societat mallorquina, ja que una gestió millor i més correcta dels residus ens farà més sostenibles en un context d’emergència climàtica, reduint emissions i generant un compost que repercutirà directament en el nostre territori».
Per la seva banda, Roser Badia, coordinadora de Rezero a les Illes Balears, ha agraït la convidada a la reunió on han pogut conèixer de primera mà la iniciativa «Tanca el cercle» i ha afegit «creim que la matèria orgànica és la fracció més important i que l’aposta que fa el Consell de Mallorca per la descentralització de la seva gestió és una aposta molt intel·ligent. Des de Rezero creim i apostam decididament per aquesta iniciativa perquè entenem que la gestió de l’orgànica és una prioritat pel que fa la gestió dels residus».
«És molt important que la fracció orgànica ha de tenir una gestió separada de la fracció rebuig i en aquest sentit, el projecte «Tanca el cercle» té tot el suport de Rezero i estarem acompanyant aquesta iniciativa i donant-li el suport que necessiti perquè creim realment que és una iniciativa transformadora i molt necessària per a Mallorca», ha afegit la coordinadora Badia.