Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell i el Govern actualitzen el Repertori d'Oficis Artesans (ROA) per a impulsar la competitivitat del sector

El Consell i el Govern actualitzen el Repertori d'Oficis Artesans (ROA) per a impulsar la competitivitat del sector

(02/03/2023)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa

El nou ROA contribuirà a mantenir les característiques patrimonials, alhora que ajudarà a fomentar la innovació

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, juntament amb el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes han presentat el nou Repertori d’Oficis Artesans (ROA) que avui publica el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i que deroga l’anterior repertori aprovat el 1985. El nou ROA dona resposta a una vella reivindicació del sector i ha estat possible a proposta del Consell de Mallorca qui va iniciar els tràmits davant la Comissió d'Artesania de les Illes Balears, òrgan col·legiat on hi ha representats el Govern de les Illes Balears, els consells insulars, i professionals de l'artesania.

El text que avui publica el BOIB, i que han presentat Alzamora i Yllanes, dona més coherència i unitat a la relació d'oficis artesans de les Illes Balears, actualitzant les definicions que conté i adaptant-lo a la nova realitat social dels gremis d'artesans. En definitiva, segons el conseller Alzamora “l’aprovació del nou ROA redundarà en la millora de la competitivitat i el foment de l’artesania, un sector que manté les seves característiques patrimonials, alhora que és capaç d’innovar”. Com a exemple, Jaume Alzamora ha destacat la incorporació al repertori de l’ofici de cerveser artesanal, “un ofici en auge, que genera ocupació i riquesa i que a més elabora un producte de manera artesanal”.  En aquest sentit, Alzamora, ha recordat que el sector artesà no pot quedar fora del procés de diversificació econòmica que impulsen les institucions.

En aquest mateix sentit, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha remarcat durant la presentació "la vàlua i la transcendència que té l'artesania en la societat balear i pels nostres visitants, i alhora promocionar i donar el reconeixement degut a aquelles persones que s’hi dediquen i que donen continuïtat als oficis que no solament són part de la nostra economia, sinó també cultura, patrimoni i part del relat emocional com a societat”. “Fomentar els sectors productius és una prioritat per aquest Govern, més especialment l'artesania per la seva importància cultural i patrimonial dins la nostra economia i el seu arrelament als pobles i ciutats”, ha afegit.

L'aprovació suposa el reconeixement de 152 oficis artesans, dels quals 41 són noves incorporacions o fruit d'un canvi de denominació

El nou Repertori d'Oficis Artesans suposa el reconeixement de 152 oficis artesans, dels quals 41 són noves incorporacions o fruit d'un canvi de denominació. També es creen cinc famílies noves: Arts de la Mar, de les Arts Gràfiques i Paper, de les Arts Naturals, de les Fibres Vegetals i una Interdisciplinària.

Entre els nous oficis hi ha els de cerveser, saliner, destil·lador d’essències, betlemista, menestral de fibres vegetals, fotògraf analògic, constructor d’instruments musicals (lutier), artesà de materials per la bioconstrucció, mestre d’obres en construcció tradicional, marroquiner, enfeltrador i teixidor de teles de llengües o avarquer, entre d’altres

L'actualització dels oficis respon al fet que la definició d'artesania s'ha ampliat notablement i ara comprèn una diversitat de tècniques, oficis, maneres de fer i treballar més diverses. Així mateix, l'aparició de materials i conceptes nous, de creativitats i funcionalitats de naturalesa molt diversa ha suposat un gran canvi en la concepció tradicional.

Així mateix, la revolució digital ha fet que les activitats artesanes s'emmarquin en àmbits diversos, que van des del reciclatge i transformació d'objectes a través de les arts manuals, així com la innovació de tecnologia punta en els processos productius.

Amb la consideració d’ofici artesà de manera oficial, aquests sectors productius podran optar a les acreditacions d'Artesania del Consell (les cartes artesanes i de mestre artesà). Això fomentarà la professionalització i permetrà acollir-se a les ajudes econòmiques que s'atorguen per a la promoció dels productes, la formació o la millora dels tallers.