Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Teatre Principal presenta una nova programació “diversa, actual i oberta”

El Teatre Principal presenta una nova programació “diversa, actual i oberta”

(13/09/2016)

Amb el lema "Tu ets Principal", el Teatre Principal de Palma ha presentat avui matí la programació de la temporada des de setembre de 2016 fins al 7 de gener de 2017. Una programació que s'inaugura amb espectacles de carrer, que vol atraure nous públics i que implanta una nova política de preus per acostar els espectacles a la ciutadania.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, i del director gerent del Teatre Principal, Carlos Forteza. També hi han estat presents nombrosos artistes que protagonitzaran la programació al llarg dels propers mesos.

 

Prèviament, la programació s’ha presentat als patrons de la Fundació Teatre Principal de Palma en una sessió en la qual “hem parlat més de projectes de present i de futur que no de passat”, ha explicat el vicepresident Francesc Miralles qui ha afegit que “lluny de ser una temporada de transició ja apunta cap a línies de feina definides en el Pla Estratègic que va sorgir del procés de participació. Avançam en el model que vàrem acordar tots plegats i ho fem amb coherència amb una programació allunyada d’interferències polítiques, fruit de la feina d’un equip al qual hem deixat treballar amb criteris estrictament professionals, tant des del Departament de Cultura com des del Patronat”.

 

La nova línia programàtica del Principal es caracteritza, en paraules de Forteza per “estar al servei de la gent i per parlar dels problemes d’avui amb els llenguatges d’avui. És una aposta per la contemporaneïtat, tant en el contingut com en les formes”; així mateix, el director del Teatre ha assegurat que ha estat “el compromís del Principal amb la cultura com a servei públic irrenunciable ens ha guiat a l’hora de donar forma a una proposta -diversa, actual i oberta-, on hi ha reflectida la pluralitat de gustos de la ciutadania”.

 

La relació amb l’espectador, amb la resta de teatres de Mallorca i amb els de la resta de l’Estat serà l’altre tret característic de una programació, que vol “acollir els millors muntatges i artistes del país i, a la vegada, projectar els nostres creadors cap a l’exterior”. Tot plegat amb l’aspiració de “situar el Principal en l’escena nacional”.

 

Inauguració al carrer

Precisament, amb la idea d’obertura com a senya d’identitat, el Principal de Palma començarà la seva activitat la setmana que ve amb dues propostes que tindran lloc al carrer. Es tracta de Projecte Pregunta i de Take a walk – Mallorca, dues activitats per “connectar millor amb la societat i amb les inquietuds de la ciutadania”. Projecte Pregunta és una eina de participació ciutadana creada per la plataforma de creació cultural xilena Mil M2, que ja ha visitat altres ciutats com Rio de Janeiro, la ciutat alemanya de Dresde o el Macba de Barcelona. Entre el 21 i 24 de setembre, s’instal·larà a diferents espais de Palma (Portitxol, Hort del Rei, Blanquerna...) una estructura amb tres preguntes que el ciutadà haurà de respondre també en forma de pregunta. Per la seva part, Take a walk és un recorregut escènic pels carrers de Palma on l’escenari és la pròpia ciutat que pren forma a mesura que el públic i els actors van caminant junts. Es tracta d’una creació d’Emilio Rivas i La Tristura.

 

 

Atreure nous públics

En la nova programació, la Sala Petita tindrà un especial protagonisme i un repte molt clar: “atreure nous públics que integrin aquesta sala en el seu espai d’oci”, ha dit Forteza, que ho vol aconseguir “amb una programació d’avantguarda, de risc i de nous llenguatges escènics”. Amb aquest sentit, la Sala Petita serà la seu de la major part de les coproduccions del Teatre, com Guium, o la ciutat adormida, una thriller creat per Toni-Lluís Reyes, que també hi actua, sobre l’especulació immobiliària i el model de creixement que volem per a Mallorca. Es podrà veure el 20 i 21 d’octubre. Matar el monstre? és el primer espectacle infantil de Corcada Teatre i gira en torn a la por i a les pors. El 5 i 6 de novembre, Corcada oferirà un taller experimental amb el nom de Tens un monstre? on aniran arrodonint el projecte, que es podrà veure ja complet els dies 26, 27 i 28 de desembre. Ningú no va als aniversaris a l’estiu, de Lluki Portas, és un exercici de teatre multidisciplinar, que investiga dins els nous llenguatges escènics i que reflexiona sobre la identitat personal. Estarà en cartell el 8 i 9 de desembre.

 

La Petita també acollirà dos espectacles de la Fira B!: Crotch, de Baal Dansa, que s’ha estrenat recentment a la Fira de Tàrrega; i Mima & Katastrôfik, d’AuMents, que combina la dansa, les noves tecnologies i el còmic, amb la col·laboració del dibuixant Max.

 

La Petita acollirà també un bon nombre de muntatges que tenen en comú el risc dels creadors i un llenguatge innovador i avantguardista. El primer d’aquestes obres és El agitador Vórtex, que arribarà el 13 i 14 d’octubre, un treball molt personal de Cris Blanco a mitjan camí entre la performance, la música, el teatre interactiu i el cinema. A-creedores, el 29 d’octubre, està basat en el clàssic de Strindberg i compta amb la interpretació de l’actriu argentina Fernanda Orazi i Pablo Messiez. Constructiu és un espectacle entre l’acció i la performance, que es representarà els dies 11 i 12 de novembre. És una àcida crítica contra l’arquitectura moderna. Afasians va exhaurir les entrades al darrer Festival Grec de Barcelona. Arriba a Palma el 17 i 18 de novembre de la mà del grup de teatre físic Los Corderos i del grup de música electrònica Za!

 

A 40 años de paz, quatre actors interpreten més de 20 personatges amb els quals repassaran la història d’Espanya dels darrers quaranta anys. Les funcions seran els dies 1 i 2 de desembre. Las tribulaciones de Virginia és un espectacle mític que fa més de 10 anys que està en cartell. El podrem veure el 15 i 16 de desembre de la mà d’Hermanos Oligor, que transformaran la Sala Petita en una barraca de fira amb capacitat per a només 50 persones.

 

Cicle de concerts amb bandes i artistes locals

A més, la Sala Petita acollirà també un cicle de concerts de bandes i artistes locals, ideat especialment per atraure a un públic jove. La primera cita serà el 26 d’octubre amb el grup de jazz Highlands Project; seguirà Tim Easton & Toni Monserrat el 16 de novembre; el duet Donallop actuarà el 29 de novembre; i el grup Oso Leone presentarà el seu nou disc amb dos concerts consecutius, el 20 i 21 de desembre.

 

 

 

La Sala Gran del Teatre Principal estarà dedicada als espectacles i concerts en gran format. En l’apartat de música clàssica, destaquen el tres concerts que oferirà l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB). El primer d’ells per inaugurar la Fira B! amb Avishai Cohen Trio el 28 de setembre i el segon per clausurar la fira el 2 d’octubre amb un concert dedicat a la música de cinema. Art, de Manel Camp, és un concert previst pel 19 de novembre dedicat a l’Art de Ramon Llull, amb el qual el Teatre Principal s’afegeix a la commemoració de la mort del filòsof.

 

El 25 de novembre, la Sala Gran acollirà l’homenatge al baríton menorquí Joan Pons amb motiu del seu 70 aniversari. En aquesta ocasió, l’OSIB, i un selecte grup de solistes encapçalat per Pons, interpretarà l’òpera Falstaff, de Verdi, en concert. Per la seva banda, els cors del Teatre Principal oferiran el tradicional Concert de Nadal el 17 i 18 de desembre.

 

En músiques actuals, la primera cita serà la del jove pianista menorquí Marco Mezquida, que actuarà el 30 de setembre en el marc de la Fira B!. El seguirà el saxofonista holandès Benjamin Herman, que actuarà el 4 de desembre dins Alternatilla Jazz in Mallorca. El flamenc també tindrà el seu espai amb el concert que oferirà la catalana Mayte Martín el 5 de novembre i un dels plats forts serà la presentació del nou disc de la banda mallorquina L.A., que tindrà lloc el 23 de desembre.

 

Públic familiar

La Sala Gran acollirà dos espectacles familiars, Romeu i Julieta i El principito. Romeu i Julieta és un espectacle en el qual l’OSIB i la companyia de teresetes Per Poc ens oferiran una particular versió del clàssic de Shakespeare amb la música de Prokofiev. El Principito, de Pasodos, recrea en dansa el llibre d’Antoine de Saint-Exupèry.

 

La Sala Gran, escenari de quatre grans obres

La primera és Federico García, del mallorquí Pep Tosar. En aquest muntatge, Tosar combina dansa, música, text i testimonis documentals reals per recollir de forma cronològica la vida i l’obra de Federico García Lorca. Estarà en escena el diumenge 13 de novembre.

 

Hamlet, sense cap dubte, serà un altre dels plats forts de la temporada. L’immortal text de Shakespeare arriba amb una coproducció entre la Compañía Nacional de Teatro Clásico i la companyia Kamikaze, amb direcció de Miguel del Arco. Les funcions seran el 10 i 11 de desembre.

 

Del clàssic passarem al més novedós que es pot veure als escenaris espanyols. Es tracta de CINE, una obra de la companyia La Tristura, que està considerada como una de les més interessants del teatre contemporani. En aquesta obra, que es podrà veure el 27 i 28 de desembre, un home emprèn un viatge per conèixer la seva identitat real.

 

Incendios, els dies 6 i 7 de gener, és una obra de Wajdi Mouawad, interpretada, entre d’altres per Núria Espert, Laia Marrull, Ramon Barea i Edu Soto. Obri temporada demà al Teatro de la Abadía de Madrid amb direcció de Mario Gas.

 

Nova política de preus

Un altre aspecte a tenir en compte per a la present temporada és la política de preus i abonaments. Aquesta política està orientada a facilitar l’accés del públic als espectacles o, en paraules de Forteza, “que el preu no sigui un impediment per veure els espectacles del Principal”.

 

En aquest sentit, la Sala Petita té un preu únic de 15 euros, i els espectacles familiars, de 8 euros. A la Sala Gran, s’ha fet una revisió del sistema de butaques i preus per a simplificar-lo i facilitar l’accés a les zones de millor visió. Els preus varien entre els 30 euros i els 8.

 

A més, hi ha tot un seguit de descomptes per a nombrosos col·lectius, així com un sistema d’abonaments que permet un 30% de descompte si es compren tres espectacles junts.