Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Les II Jornades Betlemístiques tanquen el cicle dedicat al Patrimoni Immaterial

Les II Jornades Betlemístiques tanquen el cicle dedicat al Patrimoni Immaterial

(13/12/2017)

La trobada que se celebrarà aquest divendres i dissabte, 15 i 16 de desembre, abordarà les especificitats dels betlems cova que hi ha a Mallorca, entre d’altres, el Betlem de Jesús de l’Església de la Sang, en procés de restauració per part del Consell de Mallorca. I analitzarà la significació teològica del betlem així com la seva conservació com a part del patrimoni immaterial religiós a Mallorca.

Les II Jornades Betlemístiques clouran aquest pròxim cap de setmana el cicle de jornades de difusió que la Direcció Insular de Patrimoni ha dedicat durant l’any 2017 al patrimoni immaterial i que han tractat aspectes diversos com la vida quotidiana, la memòria oral i el patrimoni gastronòmic.

 

«Ara és el torn d’analitzar la part immaterial del Betlem de la Sang», explica Kika Coll, directora insular de Patrimoni, «aprofitam el procés de restauració per revisar aspectes vinculats a la betlemística de tot Mallorca. Enguany, hem volgut tenir en compte la part devocional. Quan parlam de patrimoni immaterial la part de fe i devoció s’han de contemplar perquè gràcies a elles el Betlem de la Sang s’ha mantingut vigent fins a dia d’avui. Per això, el nostre objectiu és poder inaugurar, el 2018, la restauració completa d’aquest conjunt declarat Bé d’Interès Cultural».

 

La restauració del Betlem de la Sang

Aquest 2017, el procés de restauració del Betlem de la Sang s’ha centrat en aspectes estructurals, com ha explicat l’arquitecte Carles Moranta: s’ha arreglat la sala superior de la cova, el trispol, i s’ha actuat en una cambra que uneix verticalment aquesta sala amb la cova del betlem. «En buidar aquests espais es descobreix el veritable problema que té el Betlem de Jesús», afegeix Moranta, «baixants d’uralita antigues i desguassos que tiraven aigua  a un pou negre i que era el que donava la humitat que ha perjudicat els darrers vint, trenta, cinquanta anys màxim, aquest betlem. Hem retirat tots aquests elements perquè l’estructura transpiri i s’ha modificat tot el sistema d’instal·lació d’aigües. També s’ha retirat un excés de pes que tenia la cova. Problemes amagats que afecten la part material d’aquest betlem. Una feina important de sanejament». Una feina poc vistosa, però necessària per abordar, ja el 2018, la tercera fase de la restauració, que és la part que afecta el conjunt de les figures del Betlem de la Sang i també l’estructura de la cova.

 

Altres betlems cova a Mallorca

La tipologia del betlem cova, com és el cas del Betlem de la Sang, també es troba en altres indrets de Mallorca com Llucmajor i Campos, les persones que participen a les jornades tindran l’oportunitat de visitar-los aquest dissabte. La jornada posarà damunt la taula si és convenient o no estendre la declaració BIC als diferents betlems de Mallorca que comparteixen la mateixa tipologia de betlem cova: una reflexió que abordarà la doctora Mercè Gambús, tenint en compte els diferents aspectes de patrimoni immaterial que envolta aquests conjunts i també el paper que tenen dins el cicle litúrgic.

 

Les II Jornades Betlemístiques transcorreran per diferents escenaris. Més enllà del Centre Cultural la Misericòrdia, també hi haurà una visita a la Seu de Mallorca per identificar els «Elements de lal litúrgia nadalenca», de mans d’Andreu Sendra, decorador litúrgic i Catalina Mas, conservadora del patrimoni de la Seu. També es farà una visita guiada a la col·lecció de bBetlems de les Caputxines i la part més lúdica tindrà lloc dissabte horabaixa, a partir de les 19 hores, amb una xerrada sobre «Música i mite de Nadal al Mediterrani», a càrrec de Txema Gonzàlez, antropòleg i músic, i amb l’actuació de Música Nostra amb un concert de nadales tradicionals.

 

Per a Miquela Lladó, cantautora i fundadora de Música Nostra, «és un concert que està ubicat allà on toca. Serà molt gratificant poder actuar davant gent tan interessada en aquests temes. Nosaltres hem fet una feina de posar al dia els temes més populars de Mallorca i, a més a més, hem ampliat el repertori perquè hem fet cançons nadalenques noves. Crec que el patrimoni s’ha de conservar, però també s’ha de crear nou patrimoni. És important fer música nadalenca que conservi les arrels, però que tengui un caire un poc més actual pot ser molt bo per acostar la gent i que conegui el perquè es cantaven aquestes cançons, quins són els personatges que hi apareixen…».

 

«Hi ha molta gent que ha fet molta feina per al patrimoni immaterial fins ara a Mallorca, no ens inventam res», afegeix Kika Coll, «simplement donam un espai des de l’Administració amb uns recursos, un pressupost, per poder-ne fer difusió».

 

A l’acte de presentació de les II Jornades Betlemístiques, que s’emmarquen dins les Jornades de Patrimoni Immaterial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, han assistit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; l’arquitecte del Servei de Patrimoni del Consell, Carlos Moranta; el rector de l’església de la Sang, Lluc Riera i la cantautora i fundadora de Música Nostra, Miquela Lladó.