Peter Brook desembarca per primera vegada a Mallorca amb Tempest Project de Shakespeare
(05/07/2021)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
Es representa al Teatre Principal aquest dijous, 8 de juliol, a les 20 hores
El prestigiós director de teatre britànic Peter Brook portarà la seva darrera creació, Tempest Project, una particular visió de La Tempesta de William Shakespeare, que elaborat conjuntament amb Marie-Hélènne Estienne. La única funció de Tempest project serà el dijous 8 de juliol, a les 20 hores, a la Sala Gran del Teatre Principal.
Aquesta serà la primera vegada que alguna de les creacions de Peter Brook es pugui veure a Mallorca després de més de set dècades de carrera professional. L’any 2019, el director va rebre el premi Princesa d’Astúries de les Arts. Era un reconeixement més a la trajectòria d’un dels grans renovadors del teatre europeu del segle XX, un fill de migrants russos la trajectòria del qual va començar a la Gran Bretanya, però que el va dur, ja als anys setanta del segle passat, a París, on va fundar, al Théâtre des Bouffes du Nord, el Centre International de Créations Théâtrales.
Tempest Project compta amb la direcció i posada en escena de Peter Brook i Marie-Hélènne Estienne; i amb la interpretació de Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Maniglio, Marilù Marini, Ery Nzaramba.
Escrita el 1612, La tempesta és una de les darreres obres que va escriure Shakespeare, la història de Pròsper, duc de Milà, apartat del seu ducat per un germà ambiciós. Refugiat en una illa en companyia de la seva filla Miranda i gràcies al poder d’Ariel, l’esperit que té al seu servei, farà naufragar el seu germà per venjar-se’n. Però, més enllà de l’argument, potser, com diu Peter Brook, hi ha molt més en les paraules de Shakespeare, significats que no hem copsat en la primera lectura. Busquen els siognificats aquest director avesat a treballar amb actors i actrius de procedències diverses i la que ha estat, ja des dels temps del mític The Mahabharata, la seva col·laboradora, Marie-HélèneEstienne. Aquí, el Pròsper protagonista és un actor format en la tradició del teatre britànic, però d’origen africà, Ery Nzaramba, una tria que no és casual. I és que, si els actors i actrius occidentals estan prou familiaritzats amb elements tan presents en les creacions shakespearianes com la violència física i política, la ràbia, el sexe o la introspecció, difícilment poden explorar de manera natural un món ocult i espiritual com el que apareix a La tempestat, que els resulta aliè. Altres cultures conviuen amb la idea de déus, de màgia i de bruixeria, però no l’europea; d’aquí que, potser, com a mínim en l’opinió de Brook, li resulti menys forçat interpretar el paper de Pròsper a un actor nascut en un entorn on el món invisible és una presència més real i natural. De la mà d’Ery Nzaramba, però també de la resta d’actors i actrius, descobrirem una obra que va revelant els seus secrets i significats a mesura que avança, i que està permanentmentsobrevolada per la idea de llibertat. Pròsper, el primitiu Calibà al seu servei, que encarna la idea del colonialisme incipient del segle XVI, o l’esperit Ariel, en aquest muntatge, tots cerquen l’alliberament, tot i que per a cada un aquest concepte tingui un significat diferent.