Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Un recorregut per la litúrgia dels llits de la Mare de Déu d’Agost

Un recorregut per la litúrgia dels llits de la Mare de Déu d’Agost

(16/08/2016)

Els actes de difusió de l’Assumpció de la Mare de Déu, organitzats pel Consell de Mallorca, han posat èmfasi aquest 2016 a recordar, a través de la història, el ritual que ha envoltat els llits: des de processons fins a músiques, cants, teatralitzacions... i els canvis que ha experimentat aquesta litúrgia. Aquest ha estat l’objectiu de la xerrada organitzada pel Departament de Patrimoni, a càrrec de l’investigador Jordi Llabrés.

Festa religiosa d’estiu per excel·lència a tota la Mediterrània, la Mare de Déu d’Agost i les celebracions que s’han fet en el seu honor han patit també al llarg de la història els canvis que hi ha hagut en la litúrgia eclesiàstica. Així ho defensa l’investigador Jordi Llabrés, autor de la xerrada «Llums i ombres dels muntatges dels llits marians de la Dormició», que s’ha inclòs dins el programa de difusió de la festa de l’Assumpció d’aquest 2016, organitzada pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.

 

Actualment, segons l’expert, les exposicions dels llits de la Mare de Déu Morta són les restes que es conserven d’una litúrgia molt ampla que incloïa processons, músiques, cants i teatralitzacions per explicar a la gent el significat de la Mare de Déu Morta. Però els canvis decisius en la litúrgia eclesiàstica han tingut efectes més que evidents en la pervivència d’aquest ritual: mentre que el concili de Trento, al segle xvi, va donar lloc a llits tan famosos com el de la Seu, el de l’església de Santa Eulàlia o el de l’església de la Concepció, el concili Vaticà II, dels anys 60 del segle xx, va significar la retirada de molts llits i imatges de la Mare de Déu amb la conseqüent pèrdua d’imatges i va representar l’inici d’un declivi de la tradició.

 

Segons Jordi Llabrés, «ens hem adonat d’aquesta pèrdua a partir de l’any 2000, quan es produeix un reconeixement d’aquest tradició, que es vol recuperar a partir de diferents iniciatives.» Llabrés es refereix a la important tasca de recuperació duita a terme per associacions com ARCA, la Fundació Amics del Patrimoni i persones concretes com Aina Pascual i Jaume Llabrés, comissaris d’exposicions monogràfiques sobre l’Assumpció al convent de les caputxines de Palma.

 

Dins aquesta revifada de la tradició dels llits de la Mare de Déu Morta és que s’inscriuen les iniciatives que s’impulsen des de Patrimoni del Consell de Mallorca i que, en paraules de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, fan feina en tres direccions: reforçar el projecte de difusió de la festa al costat d’altres institucions; impulsar un pla de salvaguarda del patrimoni immaterial i recuperar un projecte d’inventari de quin és l’estat de conservació de les marededéu de tot Mallorca, per controlar-ne l’estat de conservació i impulsar projectes de conservació i de restauració de les peces que ho requereixen.