Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Diada de Mallorca

El 12 de setembre de l'any 1276, el rei Jaume II va jurar la Carta de Privilegis i Franqueses a l’església de Santa Eulàlia. Va ser un esdeveniment decisiu per aquesta terra: el naixement d’un nou regne, la Corona de Mallorca, que va canviar el nostre esdevenir i va assentar les bases del que som i de la nostra forma de viure. 

Així mateix, el 12 de setembre de l’any 1276 simbolitza una fita història de gran importància, un avanç considerable en els drets i llibertats del poble de Mallorca. Comença aleshores el regnat de Jaume II en el qual s’assoliran fites que quedaran consolidades en el dret privilegiat del Regne de Mallorca fins al segle XVIII. 

Fites com, per exemple, la construcció de l’aparell administratiu del regne, la consolidació del sistema municipal a Ciutat de Mallorca, els plans d’ordenació urbana per a la ciutat, la reordenació de les àrees rurals de Mallorca, la creació de serveis com els mercats, la seu comunal i l’abastament d’aigües, la creació del sistema monetari mallorquí i la constitució d’un sistema fiscal estable en expansió durant les dècades següents.

Un pas cap al que són les societats modernes deixant enrere l’obscurantisme dels regnes feudals.

El Consell presenta la II Festa de la Pastisseria i dels Forns que enalteix el producte de Mallorca i la tradició rebostera de l'illa

El Consell presenta la II Festa de la Pastisseria i dels Forns que enalteix el producte de Mallorca i la tradició rebostera de l'illa

(05/09/2025)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

L'esdeveniment gastronòmic tindrà lloc el dissabte 13 de setembre en el Centre Cultural de la Misericòrdia dins dels actes de la Diada de Mallorca

El Consell de Mallorca ha presentat, aquest divendres, la segona edició de la Festa de la Pastisseria i dels Forns, que se celebrarà el dissabte 13 de setembre al jardí del Centre Cultural la Misericòrdia i que comptarà amb la participació de vuit expositors que oferiran els seus productes d'elaboració artesanal.

L'esdeveniment gastronòmic, que coincideix amb els actes de celebració de la Diada de Mallorca, consistirà en una mostra d'especialitats locals i una mostra de cuina en directe. També es retrà homenatge a pastissers i forners destacats de l'illa per la seva dedicació i compromís per mantenir les receptes tradicionals. La mostra tendrà lloc entre les 17 i les 20 hores, i el públic podrà tastar els millors sabors mallorquins amb entrada lliure i degustació gratuïta.

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, acompanyada del director insular de Promoció Econòmica, Producte de Mallorca i Comerç, Álvaro Roca, ha presentat els detalls de la festa més dolça de l'any al pati de la Misericòrdia.

L'acte ha comptat amb l'assistència del xef Koldo Royo, president de l'Associació de Cuiners Establerts a les illes Balears (ASCAIB) que ha participat en l'organització de l'esdeveniment. També hi han estat presents tres dels participants d'enguany: Pep Trias (Forn i Pastisseria Trias); Gabriela Oliva (Pastisseria L'Oliva) i Pau Llull (Forn Fondo), que han delectat als assistents amb algunes de les creacions artesanes que mostraran en la Festa del 13 de setembre.

La consellera Pilar Amate ha destacat que «amb aquesta activitat posam en valor el producte de Mallorca que és el protagonista de la mostra, ingredients que són necessaris per elaborar la pastisseria i els pans típics de l'illa, com l'oli o l'ametlla».

«Estam molt orgullosos d'haver posat en marxa aquesta iniciativa dedicada a les nostres pastisseries i forns, que reconeix la gran feina que fan aquests professionals que saben mantenir vives les nostres receptes tradicionals i, al mateix temps, adaptar-se a les noves tendències i innovació en la rebosteria», ha afegit Amate, qui ha animat «a tots els mallorquins a participar en aquesta cita plena de sabor, tradició i que ofereix una autèntica experiència culinària».

La trobada, que va tenir un excel·lent acolliment l’any passat, representa una oportunitat per conèixer les darreres innovacions en el sector de la rebosteria i poder degustar les especialitats dels vuit participants d'enguany: Forn i Pastisseria Trias, L'Oliva, Forn Fondo, Pastisseries Ángel, Gluky Palma, Forn de Búger, Narez i Cuart i Galletes Gori de Muro.

Cuina en directe i homenatge a forners i pastissers

L'esdeveniment gastronòmic consistirà en una mostra gratuïta de productes d'elaboració de pastisseria i forn típics de l'illa. No faltaran els productes més tradicionals com a ensaïmades o doblegats, juntament amb elaboracions més innovadores amb ingredients i productes de proximitat de la nostra illa.

També hi haurà un espai dedicat a la cuina en directe, en el qual cada establiment participant disposarà d'un temps per a fer una demostració de les seves tècniques de cuina. Paral·lelament, s'organitzarà un acte d'homenatge a pastissers de diferents punts de l'illa per la trajectòria professional i se'ls lliurarà un reconeixement per la seva contribució a la gastronomia mallorquina.