Transformació Digital per Entitats Locals

El Consell de Mallorca ha estat beneficiari d'una ajuda del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica per una quantitat total d'1.828.806,68 euros, finançada per la Unió Europea mitjançant fons europeus Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Component 11, Inversió 3 per a la transformació digital i la modernització de les administracions locals (Convocatòria de 2022, segons l'Ordre de bases Ordre TER/836/2022, de 29 d'agost). Aquesta ajuda estava dirigida a la millora de la connectivitat, la capacitació digital i la modernització de l'administració pública i s'ha dut a terme a través de dos projectes:

  1. Digitalització dels serveis públics per als ciutadans i empreses Mallorca de la Línia estratègica d'actuacions “Administració orientada al ciutadà” (L1). La seva finalitat ha estat doble:
  • Adopció i implantació d'una aplicació mòbil al servei dels municipis de menys de 20.000 habitants de l'illa que permeti als ciutadans i empreses accedir als serveis públics digitals més demandats.
  • Creació de la plataforma interactiva Mallorca Activa destinada a la ciutadania i en particular per a impulsar el teixit empresarial i l'ocupació.

L'import total de la inversió ha estat de 943.520 euros dels quals 786.577 seran coberts a través de la subvenció.

  1. Provisió de llocs de treball amb mobilitat a Mallorca de la Línia estratègica d'actuacions “Infraestructures digitals” (L4).

L'objectiu principal del projecte ha estat dotar als Ajuntaments de Mallorca amb població inferior a 20.000 habitants de les infraestructures tecnològiques necessàries per a la seva modernització, assegurant la disponibilitat de recursos digitals en qualsevol circumstància, adaptant la seva capacitat a les necessitats canviants i contribuint a enfortir la connectivitat digital i seguretat de l'entorn local. En concret, el projecte ha consistit en l'execució de les següents actuacions estratègiques:

  • Virtualització d'aplicacions de gestió municipal mitjançant Citrix, permetent l'accés remot als sistemes de gestió i administració des de qualsevol ubicació, de manera segura i eficient.
  • Millora de la seguretat d'infraestructures mitjançant diversos components i la instal·lació de punts d'accés sense fil (Access Points), reforçant les capacitats de connectivitat interna i els sistemes de protecció davant ciberamenazas.
  • Adquisició d'equipament tecnològic: ordinadors portàtils, estacions d'acoblament (docking stations) i tauletes, destinats a facilitar el treball flexible del personal municipal i garantir la continuïtat operativa en contextos de teletreball o treball en mobilitat.

Amb un pressupost total executat de 831.489 €, aquesta inversió ha contribuït de manera significativa a enfortir les capacitats digitals dels municipis beneficiaris, permetent-los avançar en el seu procés de transformació digital.