El Consell de Mallorca dona veu a les famílies en una taula sobre conciliació, cures i xarxes de suport
El Consell de Mallorca dona veu a les famílies en una taula sobre conciliació, cures i xarxes de suport
(13/05/2025)
- Departament de Presidència
L'acte, que reuneix mares, representants d’entitats i professionals en un espai de reflexió, forma part del programa organitzat per la institució insular per commemorar el Dia Internacional de les Famílies.
El Consell de Mallorca ha iniciat aquest dilluns la programació del Dia Internacional de les Famílies amb una taula rodona centrada en els reptes quotidians i la realitat actual de les famílies. L’acte, celebrat a la sala Auditori del Museu Es Baluard, ha reunit mares, representants d’entitats i professionals en un espai de reflexió compartida.
La directora insular de Famílies, Ana Ferriol, ha destacat que «des del Consell treballam per donar resposta a les necessitats de les famílies de Mallorca de manera transversal. Apostam per escoltar de primera mà les seves experiències, reconèixer-ne la diversitat i avançar cap a polítiques públiques adaptades a la seva realitat».
La trobada ha estat moderada per la periodista Victòria Morell, qui en la seva intervenció inicial ha defensat la necessitat de «posar rostre i veu a aquestes tasques de cura, normalment invisibles, però essencials per sostenir la vida».
La taula ha comptat amb quatre ponents que han representat diferents models familiars, abordant qüestions com la conciliació, la corresponsabilitat, la càrrega mental, el repartiment de tasques i la importància de les xarxes de suport.
Maria Moreno Pons, periodista i mare de família nombrosa, ha compartit la seva experiència personal. Durant la seva intervenció ha destacat el valor educatiu i social de la maternitat: «Ser mare és una lliçó de vida que no sempre és fàcil, però que té un gran impacte personal i també social. Criam els nostres fills, però també futurs ciutadans, i les llars són veritables escoles de valors. Tenir tres o més fills requereix entrega, compromís i molt d’amor».
Per la seva banda, Marian Vives Barceló, de l’entitat AMADIBA, ha parlat sobre les dificultats que afronten les famílies amb fills i filles amb discapacitat i la importància d’oferir a les famílies suport emocional, a més de recursos com serveis de respir, habitatges o campus d’estiu: «Cada família és diferent i necessita respostes adaptades a cada moment vital».
També ha valorat positivament espais com el d’avui, «necessaris per compartir experiències, reflexionar conjuntament i reconèixer el paper essencial —encara massa invisible— que tenen les famílies en el dia a dia».
Catalina Servera, presidenta de FAMOIB (Federació d’Associacions de Famílies Monoparentals de les Illes Balears), ha afirmat que és «important continuar avançant en polítiques que tenguin en compte la realitat específica de les famílies monoparentals, amb mesures concretes que contribueixin a garantir una igualtat d’oportunitats».
Finalment, Chelo Hernández, vicepresidenta de FADES (Associació de Famílies d’Acollida d’Espanya – Secció Balears), ha posat en valor el paper de les famílies d’acollida, destacant que «amb l’acolliment familiar feim efectiu el dret de tot infant a créixer en el si d’una família. Oferim un entorn segur i estable que permet un desenvolupament integral: físic, emocional i afectiu».
La taula rodona ha servit per visibilitzar els diferents models de convivència familiar i generar un espai de reconeixement col·lectiu, posant al centre les veus de qui cuiden i sostenen.
Aquesta activitat forma part del programa impulsat pel Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Famílies, amb motiu del Dia Internacional de les Famílies.
La programació continuarà dijous 15 de maig amb un concert obert a tots els públics a càrrec de Palma Gospel Singers, i finalitzarà dimarts 20 amb una conferència del sociòleg Fernando Vidal, centrada en el paper de les famílies en la societat de les cures.