El Consell de Mallorca finalitza la restauració del molí de Can Ferrando de Montuïri, un dels més emblemàtics del patrimoni moliner de l’illa
El Consell de Mallorca finalitza la restauració del molí de Can Ferrando de Montuïri, un dels més emblemàtics del patrimoni moliner de l’illa
(19/05/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular celebra el mes del molins aquest mes de maig amb visites guiades i amb la segona edició del concurs escolar «Dibuixa el teu molí», que enguany ha estat un èxit amb 500 participants
El Consell de Mallorca ha finalitzat la restauració integral del molí de Can Ferrando de Montuïri, una feina que ha estat executada pel personal tècnic propi de la Direcció Insular de Patrimoni, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montuïri, i que ha tengut un cost total de quasi 80.000 euros.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha visitat aquest dilluns el molí restaurat, acompanyada per la batlessa del municipi, Paula Amengual, i la directora insular de Patrimoni, Maria Isabel Arnau. Durant la visita, Roca ha celebrat la recuperació d’aquest element: «el molí de Can Ferrando és un símbol del paisatge i la història de Montuïri i de Mallorca. Amb aquesta restauració, no només conservam un bé patrimonial, sinó que el tornam a posar a l’abast de tothom per mantenir viu el nostre patrimoni i donar-lo a conèixer».
Roca ha explicat que el cost total de la restauració ha estat de 77.000 euros, dels quals 57.000 euros han estat finançats pel Consell de Mallorca i 20.000 euros per l’Ajuntament de Montuïri. «Aquest projecte és un exemple de col·laboració institucional per preservar el patrimoni viu dels nostres pobles. Ara, el molí obrirà les portes al públic i es podrà visitar gratuïtament. Això ens permet continuar transmetent a les noves generacions la importància d’aquests elements únics que formen part del nostre paisatge i cultura», ha explicat la vicepresidenta i consellera.
Construït al segle XVII, el molí de Can Ferrando forma part del conegut molinar de Montuïri, una concentració de molins de vent fariners única a l’illa. Està catalogat com a bé patrimonial pel municipi i és un dels vint molins que hi ha registrats. És propietat municipal des de l’any 2006.
Una restauració fidel a la tradició
Les obres, que es varen iniciar al setembre de 2024 i han finalitzat aquest mes d’abril, han inclòs la consolidació interior i exterior de la torre de pedra, la reconstrucció del capell de fusta i de les sis antenes de 6,5 metres, així com la restauració de la porta d’accés, finestres i escales interiors. També s’ha condicionat l’entorn amb la construcció d’un cintell de pedra en sec i una escala d’accés, i s’ha netejat tota la zona de vegetació incontrolada.
A l’interior, s’han conservat i tractat les jàsseres originals, s’ha reconstruït el darrer sostre i instal·lat un passamà per facilitar-hi un accés segur. Respecte a la maquinària, es conserva la mola superior original, així com alguns elements de la intervenció de 1999, com l’estrella i part de l’arbre.
Visites guiades gratuïtes per celebrar el mes dels molins
El mes de maig és el mes dels molins i, per celebrar-ho, el Consell de Mallorca ha organitzat una sèrie de visites guiades gratuïtes amb l’objectiu de difondre i posar en valor el patrimoni moliner de l’illa. Enguany, dins el programa del Maig Europeu dels Molins i del Patrimoni Moliner, s’han programat dues rutes que permetran conèixer de prop alguns dels molins més singulars de Mallorca.
El dissabte 24 de maig es visitaran els molins hidràulics de Galatzó, a Calvià, mentre que el diumenge 25 de maig es farà una ruta pels molins de vent de Can Ferrando i de Can Nofre, al municipi de Montuïri. Amb aquestes activitats, el Consell convida la ciutadania a descobrir aquests elements patrimonials únics i a participar activament en la seva preservació i difusió cultural.
Concurs «Dibuixa el teu molí»
La vicepresidenta de Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni ha informat avui també de la participació que hi ha hagut enguany en el concurs «Dibuixa el teu molí», un total de 497 alumnes de diversos centres educatius de Mallorca participen en aquesta segona edició. Cal recordar que aquesta iniciativa es va posar en marxa l’any passat per donar a conèixer el patrimoni moliner entre els escolars.
Roca ha destacat que l’any passat hi varen participar 252 alumnes i enguany ja són pràcticament 500, un fet que mostra, diu, «que a poc a poc la iniciativa va calant entre els més petits de l’illa, que treballen la seva creativitat mentre coneixen el patrimoni mallorquí».
L’acte de lliurament dels premis es durà a terme divendres 30 de maig, a les 11 hores, al Centre Cultural La Misericòrdia.