El Consell de Mallorca i Ecovidrio presenten la iniciativa Net Green Homes per promoure una xarxa d'estades turístiques vacacionals compromeses amb el reciclatge

El Consell de Mallorca i Ecovidrio presenten la iniciativa Net Green Homes per promoure una xarxa d'estades turístiques vacacionals compromeses amb el reciclatge

(03/07/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

El conseller de Medi Ambient, Pedro Bestard, explica que l'objectiu és que els turistes ajudin a gestionar els residus correctament a través d'unes pràctiques senzilles

El Consell de Mallorca i Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge dels envasos de vidre a Espanya, han presentat aquest dijous la iniciativa Net Green Homes amb l'objectiu de promoure a l'illa una xarxa d'estades turístiques vacacionals (ETV) compromeses amb el reciclatge.

Net Green Homes és una platarforma que estarà activa tant a Mallorca com a Eivissa i que fomenta el respecte vers l'entorn a través de pràctiques senzilles i efectives, com el reciclatge de vidre.  Els ajuntaments de Santanyí, Alcúdia i Pollença s'han sumat a aquesta campanya de reciclatge, per tractar-se dels municipis amb més densitat d'estades turístiques vacacionals a Mallorca.

L'acte de presentació ha comptat amb la presència del conseller de Medi Ambient, Medi rural i Esports, Pedro Bestard, amb la directora insular de residus del Consell de Mallorca, Margalida Roig; el coordinador de gerència de Ecovidrio a les Illes Balears, Ivan Tolsà; el gerent de EMSER de l'Ajuntament de Pollença, Sebastià Sansó, i el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcúdia, Francisco Javier Rodríguez.

El vicepresident segon i conseller Bestard ha explicat que «formar part d'aquesta xarxa, que compta amb l'aval de diversos ajuntaments que s'han sumat a la iniciativa, implica dotar les estades turístiques de l'illa d'un valor afegit i complir amb la normativa vigent en matèria de gestió de residus».

«És una campanya innovadora que permet que tots podem contribuir a gestionar correctament els residus, i d'aquesta manera cuidar l'entorn natural de la nostra illa. És un exemple de bones pràctiques perquè els turistes es comprometin a reciclar i d'aquesta manera tenir cura de l'entorn natural de la nostra illa», ha remarcat Bestard.

Promoció i difusió de pràctiques que afavoreixen el reciclatge

Una vegada que s’ingressa a la xarxa, s'adquireix el compromís d'informar l'hoste que s’allotja en una ETV que promou el reciclatge de vidre en qualsevol de les seves comunicacions i de facilitar-li els cubells de reciclatge i la informació de com reciclar els residus generats adequadament. Se li detallarà la ubicació dels contenidors més pròxims o la freqüència de recollida porta a porta de la zona.

A més, s'ha de col·locar la informació visible a l'allotjament sobre l'optimització de l'ús d'aigua i energia i participar activament en la comunicació de la xarxa Green Homes, a través de diferents mitjans com a webs corporatives, xarxes socials o publitramesa perquè més allotjaments se sumin a la iniciativa.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El conseller de Medi Ambient ha explicat que «el vidre que es diposita en els contenidors es recicla al 100 % i s'utilitza per fabricar envasos nous, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals i, a més, reciclant vidre s’evita el creixement dels abocadors». En usar calcina –vidre reciclat– en la fabricació d’ envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, l'erosió del sòl i la desforestació de l’entorn, i s'estalvia energia.