El Consell de Mallorca impulsa la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» per posar en valor el patrimoni marítim de l’illa
El Consell de Mallorca impulsa la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» per posar en valor el patrimoni marítim de l’illa
(07/05/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
Es tracta d'una guia visual per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca entre escolars i ciutadania
El Consell de Mallorca ha presentat avui al Mercat de l’Olivar de Palma la nova campanya de divulgació «Peixos i marisc de la mar balear», una iniciativa que té com a objectiu apropar la tradició pesquera i la cultura marinera de l’illa tant als centres educatius com al públic en general.
La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha destacat que «aquest projecte ofereix una guia visual i detallada sobre les temporades òptimes de pesca de les espècies que habiten la nostra mar. A més, dona visibilitat a les arts de pesca tradicionals, fet que reforça el vincle entre el nostre patrimoni cultural i la necessitat de conservar el medi marí».
Roca ha remarcat que «la mar és una part essencial de la identitat de Mallorca. L’illa ha construït la seva història entorn de la pesca i la biodiversitat marina. Amb aquesta campanya volem garantir que les generacions futures coneguin aquest llegat i, alhora, fomentar una pesca sostenible que respecti la temporalitat i contribueixi a preservar la biodiversitat».
Per la seva banda, el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha remarcat la col·laboració entre institucions i experts per fer possible aquesta campanya. «Hem comptat amb el suport de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma, l’Institut Espanyol d’Oceanografia, el CSIC i el projecte Planet Tuna. El rigor científic dels continguts i la voluntat pedagògica de la campanya són la clau per acostar la cultura de la mar als escolars i a tota la ciutadania», ha explicat.
La campanya inclou materials gràfics com cartells i tríptics, amb il·lustracions de Flavia Gargiulo Rosa i textos de María López, que expliquen d’una manera clara i visual les principals espècies de la mar balear, la seva estacionalitat i les tècniques de pesca tradicional: des de la potera o el palangre fins a la llampuguera o la xarxa jonquillera.
Els materials es distribuiran als centres escolars que participin en les activitats del Museu Marítim i al moll pesquer de Palma. També arribaran a les peixateries de l’illa, comerços locals i a la Fira de la Sardina, que es farà a Palma del 15 al 18 de maig, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància del patrimoni marítim i de la pesca responsable.