El Consell de Mallorca rebaixa un 4 % la tarifa per al tractament de residus de construcció i demolició per a 2025

(08/11/2024)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

El president Galmés ha destacat que «l'esforç fet per la institució insular ha permès la reducció del cost de la fracció d'enderrocs»

El Consell de Mallorca rebaixa un 4 % el preu de la tarifa del tractament de residus de construcció i demolició (RCD) per a l'any 2025; un tipus de desfet que genera un volum mitjà de 600.000 tones a l'any a l'illa, i que permet una taxa elevada de reciclatge i de material recuperat.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha comparegut avui en roda de premsa per informar sobre les noves tarifes resultants de la revisió anual que preveu el contracte amb la concessionària del servei públic de tractament de residus MAC Insular. Galmés ha estat acompanyat del vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, i de la directora insular de Residus, Margalida Roig.

En concret, la tarifa RCD passarà de 43,99 euros la tona en 2024 a 42,23 euros; la qual cosa suposa un descens del 4 % per a l'any vinent, la més voluminosa de les fraccions revisades.

Aquest tipus de residus prové d'obres públiques o privades, reformes, demolicions, rehabilitacions, etc. i que en la seva majoria són recuperables i es poden aprofitar, entre altres usos, com a àrids nous per a la construcció.

El president de la institució insular ha manifestat que «en un any de mandat s'ha aconseguit disminuir la tarifa de residus d'obra, que acumula el major nombre de tones de tractament en l'empresa concessionària», gràcies, ha explicat, «als factors econòmics de la concessió i al gran esforç que hem fet per complir amb un dels compromisos del pacte de govern, el de no apujar les tarifes de residus RCD».

D'una banda, Llorenç Galmés ha explicat que «un percentatge molt important dels residus que es generen a l'illa provenen del sector de la construcció, per la qual cosa la reutilització i el reciclatge d'aquests materials és molt important, perquè beneficia els costos de les empreses del sector i, a més, contribueix a una reducció de la contaminació».

D'una altra banda, el conseller de Medi Ambient ha explicat que «aquesta rebaixa de tarifa de residus d'enderrocs beneficiarà moltes empreses que tenen obres en marxa i que, a més, són materials que tenen un gran potencial de reciclatge, que pot rondar el 95 %».

Així mateix, la revisió anual de tarifes preveu també una rebaixa del 8,8 % de la fracció de residus voluminosos (RV), i es pagaran a 178,12 euros/tona, amb una estimació de tractament de 54.943 tones anuals. En aquesta categoria s'engloben mobles, matalassos i altres objectes de gran grandària que, per les seves dimensions, requereixen d'una gestió diferent de la d'origen domèstic.

Finalment, les tarifes d'altres fraccions de residus elèctrics i electrònics no sofreixen variacions.

Podeu consultar la presentació de la nova tarifa fent clic aquí.