L’IMAS posa a l’abast dels ajuntaments un manual d’accessibilitat universal per acabar amb les barreres físiques, sensorials i cognitives
(28/09/2024)
- Departament de Benestar Social / Comunicació i Premsa
La institució insular ha iniciat un calendari de formacions per assessorar els tècnics i responsables d’urbanisme, de manteniment i de serveis socials de tota l’illa
Facilitar a tots els ajuntaments de Mallorca les eines necessàries per garantir l’accessibilitat universal a l’illa. Aquest és l’objectiu final de la formació que l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), ha iniciat aquesta setmana, coincidint amb la Setmana Internacional de les Persones Sordes, amb l’objectiu que els tècnics i responsables de les àrees d’urbanisme, manteniment i serveis socials municipals puguin conèixer, entendre i interpretar la legislació tècnica vigent per a que els espais i serveis públics de tota Mallorca siguin accessibles per tothom.
El conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca i president de l’IMAS, Guillermo Sánchez, ha inaugurat aquest divendres al Parc Bit la primera de les jornades formatives que es duran a terme i ha destacat que «aquesta formació és una mostra de la voluntat ferma de l’IMAS d’aconseguir una Mallorca sense barreres. Les administracions hem de donar exemple i, per això, és determinant que garantim l’accessibilitat universal de tots els nostres espais, serveis o informacions».
«Hem impulsat una nova Oficina de Promoció de l’Accessibilitat Universal amb el propòsit d’assessorar en aquesta matèria totes les persones que ens ho sol·licitin, assessorar i fer el seguiment de tots els plans d’accessibilitat municipal i assegurar-nos que es compleix la normativa en tots els casos. Volem aconseguir que cap persona se senti limitada a la nostra illa», va concloure Sánchez.
La directora insular de Persones amb Discapacitat de l’IMAS, Maria Francesca Rigo Amengual, també va assistir a aquesta primera sessió durant la qual es va fer un incís especial a les normatives en les quals es basa l’IMAS, com el Decret 1/2023, de 23 de gener, de regulació de l’accessibilitat universal en els espais d’ús públic de les Illes Balears, o la Llei 8/2017, de 3 d’agost, d’accessibilitat universal a les Illes Balears, entre d’altres.
Durant la jornada també es va dur a terme la pràctica «Possa't en la meva pell», en la qual els assistents varen comprovar de primera mà els obstacles amb els que a diari es troben les persones amb discapacitats físiques o sensorials, i també es varen revisar conjuntament casos concrets que varen exposar des dels ajuntaments.
La formació, impartida per professionals d’Aspaym, consta d’un total de quinze hores, repartides en tres jornades de cinc hores el darrer divendres de setembre, d'octubre i de novembre. A més d’aquestes sessions presencials, l’IMAS ha posat a disposició dels tècnics i responsables municipals un manual sobre l’accessibilitat als espais públics, dissenyat en format digital i que estableix condicions, requisits i solucions, perquè qualsevol persona pugui fer les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible.
A banda d'aquesta iniciativa, dirigida específicament als serveis municipals, l’IMAS disposa d'un servei específic d’assessorament i de consultoria tècnica en matèria d’accessibilitat universal per a edificis i habitatges particulars. Qualsevol persona o entitat pot demanar cita o informació a través del web www.imasmallorca.net.