El president Galmés col·loca la primera pedra de la planta de compostatge de Llucmajor

(19/02/2025)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

Una infraestructura estratègica que permetrà tractar 21.000 tones de residus orgànics a l’any, i que suposarà una inversió total de 30 milions, 20 dels quals seran finançats amb fons europeus

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés ha col·locat aquest dimecres la primera pedra de la nova planta de compostatge per a la fracció orgànica de residus municipals (FORM) de Llucmajor que serà «una infraestructura estratègica per avançar en una gestió més adequada dels residus de Mallorca».

Es tracta d’un projecte ambiciós que compta amb una inversió global de 30 milions d’euros, uns 20 milions dels quals se sufragaran amb els fons europeus Next Generation als quals ha tingut accés la institució insular.

Durant la seva intervenció, Galmés ha apuntat que «la futura instal·lació que avui s’ha començat a construir permetrà gestionar fins a 57 tones de residus orgànics al dia, la qual cosa es tradueix en 21.000 tones anuals, permetent generar un compost de gran qualitat que es podrà utilitzar en camps i jardins de l’illa».

El president ha manifestat que «es tracta d’una infraestructura més per avançar en el compliment dels objectius de reciclatge de la UE i que aferma la nostra aposta per continuar treballant en el repte que aconseguir l’objectiu de residus zero a Mallorca. Això suposa apostar per un model de protecció ambiental que és clau en el futur de la nostra illa».

En aquest punt, Galmés ha explicat que «la recollida de fracció orgànica s’ha incrementat en un 35 % en els darrers dos anys a la nostra illa», si bé, ha insistit que «davant aquest augment, el deure del Consell és millorar les instal·lacions per adaptar-se a aquesta demanda i poder dur a terme una gestió de tractament de residus de qualitat».

També han assistit a l’acte el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard; el conseller de Turisme, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Juame Bauzá Mayol; el director general de TIRME, Antonio Pons Bascones; la directora insular de Residus, Margalida Roig, així com la batlessa de l’Ajuntament de Llucmajor, María Francisca Lascolas, entre altres autoritats de l’illa.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, ha incidit «en la importància d’implicar tota la societat en aquest projecte d’augmentar els nivells de reciclatge a l’illa. Les cases, les empreses, els comerços, és necessària la sensibilització de tota la societat per continuar caminant cap a la Mallorca que tots volem».

La nova planta de compostatge de Llucmajor es construirà a la parcel·la destinada a aquest efecte en el Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de Mallorca. La planta ocuparà una superfície global d’uns 36.000 metres quadrats.

Tirme és l’empresa concessionària del servei públic insularitzat de tractament de residus urbans i assimilables de Mallorca, el titular dels quals és el Consell de Mallorca, i és l’encarregada d’executar el projecte de la nova planta que es preveu que estigui operativa el 2026.

El Consell aportarà 20 milions procedents de fons europeus.

L’equip de govern del Consell de Mallorca ha apostat des del primer moment per impulsar aquest projecte que estava en una fase de tramitació molt incipient quan va començar l’actual legislatura.

Va ser el 16 de novembre de 2023 quan la institució insular i l’empresa concessionària del servei públic de gestió de residus a Mallorca Tirme varen formalitzar el contracte que permetrà posar en marxa el projecte de construcció d’una planta de compostatge. Aquest acord es va poder materialitzar després que el Consell de Mallorca aprovà la modificació del contracte amb l’empresa, per a la qual cosa la institució insular aportava al projecte 4,9 milions d’euros finançats a través dels fons europeus de recuperació i resiliència Next Generation de la Unió Europea.

Un altre pas important per fer realitat aquesta nova planta va tenir lloc el 24 de juliol de 2024, quan la institució insular va poder accedir a l’adjudicació d’una partida de 14,2 milions d’euros provinents de fons europeus per executar dues fases de la planta de compostatge.

D’aquesta manera, el Consell de Mallorca ha aconseguit la quantitat total que ronda els 20 milions d’euros procedents de fons europeus per finançar una obra amb una inversió prevista de 30 milions d’euros, per la qual cosa «es podrà sufragar una part molt important del cost estimat que requereix aquesta actuació per l’obstinació que hem mostrat en aconseguir aquests fons de l’EU», ha afegit el president Galmés.

Procés de compostatge de la nova planta

El compostatge és un procés biològic aerobi (amb presència d’oxigen) que, sota condicions de ventilació, humitat i temperatura controlades, transforma els residus orgànics degradables en un material estable i higienitzat anomenat compost, que es pot utilitzar com a esmena orgànica.

Aquest tractament afavoreix el retorn de la matèria orgànica al sòl i reinserir-la en els cicles naturals. En el procés és important aconseguir una higienització del material resultant. L’increment de la temperatura aconseguit durant el procés de compostatge limita la presència d’agents patògens en el producte final.

Aquesta planta de tractament de bioresidus, que tractarà residus orgànics recollits selectivament, té una capacitat de 21.000 tones. Dins de la Form, tindran cabuda residus biodegradables de cuines i restaurants i residus de mercats. Com a material estructurant s’empraran residus biodegradables de parcs i jardins, es calcula la necessitat d’aquests residus en 16.109 tones anuals.

El procés de compostatge, en aquest cas, es durà a terme mitjançant un reactor on tindran lloc les fases de fermentació i maduració.

El Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta, i està declarada com a projecte estratègic pel Govern de les Illes Balears.

Vídeos

Futura planta de compostatge per a la fracció orgànica de residus municipals (FORM) de Llucmajor