Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Notícies

El president Galmés obre les portes d’Es Sindicat de Felanitx als joves arquitectes del concurs internacional que rehabilitarà l’edifici

El president Galmés obre les portes d’Es Sindicat de Felanitx als joves arquitectes del concurs internacional que rehabilitarà l’edifici

(12/05/2025)

  • Departament de Presidència

Amb una trentena d’equips internacionals ja inscrits, Es Sindicat de Felanitx, propietat del Consell de Mallorca, s’ha convertit en un dels emplaçaments més sol·licitats entre els 50 proposats en aquesta edició d’Europan

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha rebut una delegació dels 30 equips d’arquitectes joves que s’han inscrit en el concurs internacional Europan 18 per optar a la rehabilitació d’Es Sindicat de Felanitx, edifici propietat del Consell de Mallorca. El president, juntament amb el conseller d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, José Luis Mateo, i la batlessa de Felanitx, Catalina Soler, han acompanyat els arquitectes en la visita a l’emblemàtic emplaçament. 

Es Sindicat de Felanitx, l’únic emplaçament seleccionat a les Illes Balears i un dels nou espanyols inclosos en aquesta edició, s’ha posicionat com un dels cinc que més interès ha despertat entre els prop de 50 emplaçaments proposats arreu d’Europa. 

El president Llorenç Galmés ha donat la benvinguda a tots els participants i ha destacat que «d’aquest concurs en sortirà un guanyador amb un avantprojecte i després el Consell podrà encarregar el treball definitiu al guanyador amb els usos o les adaptacions que la institució consideri necessàries».  

D’aquesta manera –ha afegit- «seguim fent passes per a la recuperació d’Es Sindicat. Després d’anys d’haver-se comprat, a la fi tendrem un projecte que permetrà donar una segona vida a aquest edifici emblemàtic de Mallorca». 

Durant la jornada, han visitat el municipi i l’edifici, i han pogut conèixer de prop el context històric, social, industrial i constructiu d’Es Sindicat de Felanitx, així com la seva integració en l’entorn i la relació amb els punts d’interès de la zona. Les explicacions han estat a càrrec de tècnics del Consell de Mallorca i d’especialistes com Júlia Roman, Aina Serrano, Xisca Cursach i Bartomeu Salvà, i han comptat també amb la participació d’antics treballadors de la cooperativa vinícola, que han aportat el seu testimoni personal. 

Europan 18, sota el lema «Re-sourcing / La ciutat renascuda», és una de les edicions més ambicioses del concurs europeu d’idees arquitectòniques, adreçat a professionals menors de 40 anys. El termini per presentar-hi propostes finalitza el 29 de juny, de manera que encara poden incorporar-s’hi més equips, i el veredicte del jurat es farà públic el mes de novembre.  

 

Una segona vida per a Es Sindicat de Felanitx 

Es Sindicat de Felanitx, construït entre 1919 i 1922 com a antiga cooperativa vinícola, és un destacat exemple del patrimoni industrial vinícola de Mallorca i forma part dels 100 elements més rellevants del patrimoni industrial espanyol. L’edifici està declarat bé d’interès cultural (BIC), en la categoria de monument des de l’any 2001, i va ser adquirit pel Consell de Mallorca l’any 2019, amb l’objectiu de garantir-ne la conservació i donar-li un ús públic. 

El Comitè Nacional d’Europan va aprovar l’emplaçament el mes de gener, i el passat mes de febrer, el Consell de Mallorca, conjuntament amb el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Felanitx, va definir el programa de necessitats i objectius que han de guiar la transformació d’Es Sindicat. 

El document estableix que el projecte haurà de donar una vida nova a l’edifici, convertint-lo en un espai cultural i social que combini tradició i innovació, generant sinergies entre el patrimoni arquitectònic, l’entorn natural i els modes de vida comunitaris. També s’hi posa especial èmfasi en la revitalització artística, socioeconòmica i cultural de la zona. 

Pel que fa a la sostenibilitat, les bases destaquen l’ús de materials locals, com el marès, i l’aplicació de tècniques constructives tradicionals integrades amb solucions contemporànies que permetin afrontar els reptes del canvi climàtic.