Darreres notícies
L’IMAS lamenta que el Govern central hagi impedit la votació dels criteris de repartiment a la Conferència Sectorial d’Infància
L’IMAS lamenta que el Govern central hagi impedit la votació dels criteris de repartiment a la Conferència Sectorial d’Infància
(05/05/2025)
- Departament de Benestar Social
. El conseller de Benestar Social ha reiterat després de la trobada que Mallorca està al límit de la seva capacitat d’acollida
. El president del Consell ha tornat a reclamar a l’executiu de l’Estat un pla nacional de polítiques migratòries i la intervenció urgent de Frontex per frenar l’arribada de pasteres a l’illa
El president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i conseller de Benestar Social, Guillermo Sánchez, ha lamentat que el Ministeri de Joventut i Infància no hagi permès votar a les comunitats autònomes els criteris de repartiment durant la Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència convocada avui a Madrid per tractar de manera definitiva la distribució dels nins, nines i adolescents migrats arribats a Ceuta i Canàries. «El Ministeri ha emprat les comunitats autònomes per complir l’expedient. El Decret Llei diu que els criteris de repartiment s’han d’aprovar per unanimitat, la reunió s’ha mantingut tot i que se sabia que no hi havia unanimitat. En demostrar-se que fins i tot comunitats autònomes amb govern socialista anaven a votar en contra, no s’ha permès la votació per no evidenciar el desacord de la majoria dels territoris al repartiment», ha assegurat.
La delegació del Consell de Mallorca, encapçalada pel president de l’IMAS i les directores insulars de Serveis Socials, Infància i Família, Apol·lònia Socias, i de Centres i Programes d’Atenció Integral a la Infància i l’Adolescència, Magdalena Ramis, ha seguit de prop el desenvolupament de la reunió que ha acabat sense cap acord i «hem recollit amb inquietud el plantejament general exposat pel Ministeri, que corre el perill de despersonalitzar els menors i tractar-los com a xifres, sense considerar ni les capacitats reals dels territoris ni l’interès superior del menor» ha afirmat el conseller Guillermo Sánchez. En aquest sentit, ha afegit, «el Consell reitera que Mallorca rep setmanalment menors per via marítima i que el sistema de protecció està completament tensionat, amb una sobre ocupació superior al 1.000%».
El conseller de Benestar Social s’ha mostrat preocupat pel fet que el Govern de l’Estat «hagi abordat sense les explicacions tècniques ni jurídiques necessàries el repartiment». «Malgrat la importància del tema, el Ministeri no ha presentat cap pla de finançament específic ni té en compte la situació límit que viu el sistema de protecció insular. Manquen criteris clars, l’absència de garanties posa en risc la qualitat de l’atenció i compromet greument la capacitat d’acollida de Mallorca», ha afirmat.
Paral·lelament a aquesta situació, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, s’ha tornat a adreçar per escrit al Govern d’Espanya per reclamar la intervenció urgent de Frontex, amb l’objectiu de reforçar el control a la Mediterrània i frenar l’arribada de pasteres a l’illa.
En aquesta carta enviada el passat 30 d’abril al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, Galmés expressa la seva «decepció per la manca de resposta del Ministeri d’Afers Exteriors, que ja va rebutjar al març activar aquesta via i va derivar la responsabilitat al Ministeri de l’Interior». A la missiva, el president del Consell reclama una resposta «immediata i decidida» i exigeix un pla nacional de polítiques migratòries que reconegui la ruta de les Balears, un major finançament per compensar l’esforç econòmic insular, el restabliment de les relacions diplomàtiques amb Algèria i un reforç urgent de la vigilància fronterera davant la creixent pressió migratòria».
En aquest sentit, Guillermo Sánchez ha insistit que «el problema és europeu, la pressió migratòria és real i la capacitat d’acollida té un límit. Reclamam a l’Estat que actuï en origen, que reforci les fronteres i que assumeixi la seva part de responsabilitat. Mallorca no pot continuar suportant tota sola aquest pes».
Ara mateix l’IMAS atén un total de 425 nins, nines i adolescents arribats a l’illa sense cap adult de referència, 61 han arribat en els primers 4 mesos d’enguany; l’any passat ho feren 368. El conseller de Benestar Social ha volgut deixar clar que «l’IMAS manté el seu compromís ferm amb la protecció de la infància tutelada, independentment del seu origen, encara que reafirmam la necessitat urgent d’una corresponsabilitat institucional entre l’Estat i les comunitats autònomes per afrontar un fenomen migratori que afecta directament els serveis socials de l’illa».