Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Patrimoni històric

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

El Consell de Mallorca inclou en la Ruta dels molins el molí d'en Ballester de Montuïri

El Consell de Mallorca inclou en la Ruta dels molins el molí d'en Ballester de Montuïri

(05/07/2024)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

Antònia Roca: "Continuam treballant en la conservació dels molins de Mallorca com a part important del patrimoni cultural illenc que cal preservar i difondre"

El Consell de Mallorca inclou en la Ruta dels molins el molí d'en Ballester de Montuïri. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha anunciat aquesta mesura aquest divendres, després d'haver visitat aquest bé patrimonial que ja obri les seves portes al públic.

Amb el molí d'en Ballester ja són deu els molins que s'inclouen en aquesta ruta: "tots ells han estat restaurats pel Consell de Mallorca, tasca que es fa a través dels programes de restauració del patrimoni historicoindustrial" ha detallat Roca.

La vicepresidenta i consellera ha explicat que "abans de la intervenció realitzada, el molí d'en Ballester presentava diversos desperfectes, sobretot derivats de la manca de manteniment, que finalment han estat resolts amb èxit per tal de recuperar l'immoble com a bé patrimonial". I és que, tal com ha insistit Roca, "s'ha de treballar pel foment de la conservació dels molins i que tan residents, com a estrangers, els puguin visitar".

Aquestes intervencions es duen a terme amb personal propi, respectant l'ús dels materials i les tècniques tradicionals. De fet, recorda la vicepresidenta i consellera, aquesta setmana s'ha anunciat la restauració per part de la institució insular d'un altre molí de Montuïri, el de Can Ferrando.

El molí de vent fariner d'en Ballester

El molí de vent fariner d'en Ballester està ubicat molt a prop del cementiri municipal de Montuïri, i és propietat de Gaspar Mas Miralles. Aquest molí, també conegut com a Can Comelles, és molt peculiar per les seves reduïdes dimensions, tot i que, té les moles a la part superior, com la gran majoria de molins mallorquins.

Actualment, es desconeix la data de la seva construcció i el temps de funcionament. Abans de la intervenció realitzada, el molí presentava diversos desperfectes agreujats per la falta de manteniment, cap patologia greu que no s'hagi pogut resoldre amb èxit.

Tràmits i procediments relacionats