Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Patrimoni històric

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

El Consell de Mallorca organitza un concurs de dibuix de molins per donar a conèixer el patrimoni moliner entre els escolars de l’illa

El Consell de Mallorca organitza un concurs de dibuix de molins per donar a conèixer el patrimoni moliner entre els escolars de l’illa

(17/06/2024)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

La primera edició de «Dibuixa el teu molí» ha estat tot un èxit: hi han participat 252 alumnes de Mallorca

El Consell de Mallorca organitza el primer concurs de dibuix de molins de l’illa per donar a conèixer el patrimoni moliner entre els escolars. Aquesta primera edició de «Dibuixa el teu molí» ha estat tot un èxit: hi han participat un total de 252 alumnes de Mallorca de diferents centres escolars de Palma, Inca, Lloseta i Búger.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha explicat que «es tracta d’un concurs que consisteix en la presentació d’un treball original i inèdit on aparegui, com a mínim, un molí dels que tenim a Mallorca, hidràulic, de vent fariner, de vent d’extracció d’aigua o de sang».

Roca ha destacat que, des del Consell de Mallorca, es volen fomentar totes les activitats que apropin el patrimoni cultural de l’illa als més joves i afavorir que hi participin. «Cada alumne podia presentar una sola obra en qualsevol tècnica artística de dibuix, sigui témperes, llapis de colors o collage, per poder, d’aquesta manera, deixar fluir la creativitat», ha explicat la vicepresidenta i consellera.

Hi ha pogut participar l’alumnat de primària i de primer i segon d’ESO de tots els centres educatius públics, privats i concertats de Mallorca.

Acte de lliurament de premis

Aquest dimarts, 18 de juny, es durà a terme l’acte de lliurament dels premis al Centre Cultural la Misericòrdia, a Palma. Serà a les 10.30 hores, al jardí, i els alumnes podran gaudir d’un berenar i d’una visita guiada per diferents indrets de la Misericòrdia.

Pel que fa als premis, el primer i el segon classificat de cada categoria, que n’hi ha dues, primer i segon cicle, guanyarà un lot de pintures. Així mateix, els guanyadors i els docents que han coordinat aquesta activitat a l’aula a la qual pertany un dels premiats obtindran entrades per poder assistir a una funció del Teatre Principal de Palma en família amb la finalitat d’apropar la cultura a la societat mallorquina.

Tràmits i procediments relacionats