Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.
Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...
Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.
Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural. Per poder fer-ho bé necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.
L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.
Segona campanya de feina al poblat talaiòtic dels Antigors de ses Salines
(27/08/2021)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
La Direcció Insular de Patrimoni subvenciona les tasques de recuperació amb 9.800 euros.
La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han visitat avui el poblat talaiòtic dels Antigors de ses Salines on s’hi realitzen tasques de recuperació de l’espai arqueològic, acompanyades per un dels directors de l’excavació, Jaume Servera, i del batle del municipi, Juan Rodríguez, i el regidor responsable de patrimoni, Guillem Mas.
Segons han explicat, l'objectiu principal del programa de les actuacions al jaciment arqueològic dels Antigors és garantir la conservació de les estructures visibles, així com posar-les en valor per a la seva millor comprensió i gaudi dels visitants. Per això, el Consell els ha atorgat una subvenció de 9.800 euros.
«És molt important excavar i recuperar material arqueològic i també és importantíssima l’adequació dels jaciments perquè puguin ser visitats, perquè només s’estima allò que es coneix i farem feina perquè el major nombre de persones coneguin el nostre patrimoni arqueològic i vetlin així per la seva conservació», ha dit Busquets durant la visita, en què ha aprofitat per agrair la feina feta per l’equip de l’excavació i també l’aposta feta per l’Ajuntament de ses Salines amb la compra del jaciment, aprofitant les subvencions del Consell per fer-ho, i la seva posterior conservació.
Així, enguany es fa feina per retirar la vegetació, especialment ullastres i mates, que ha crescut a l’entorn i sobre les restes arqueològiques, per tal d’evitar la degradació. A més a més, es recuperen les parets seques que s’han anat formant històricament tant sobre la murada com als altres límits de la parcel•la pública, que han patit deterioraments, com esbaldrecs importants o falta d’algun puntual d’encadenat, cosa que posa en perill tant la conservació de les estructures com la seguretat dels visitants.
Subvencions per a la recuperació d’espais arqueològics
Les tasques de restauració del poblat talaiòtic dels Antigors de ses Salines és un dels 19 projectes que enguany han rebut subvenció del Consell per a la recuperació d'espais arqueològics i paleontològics. El Consell ha adjudicat recentment 230.509 euros a projectes d’intervencions de millora de jaciments que, en molts de casos, contribueixen a la seva difusió.
Les ajudes es divideixen en tres línies: una per a particulars, dotada amb 20.748,78 euros; una per a ajuntaments, que té 199.074,44 euros de pressupost, i una tercera per a centres d’investigació, a la qual es destinen 10.686,10 euros.
Dels denou projectes que s’han presentat a la convocatòria de subvencions i que compleixen els requisits necessaris previstos en les bases, setze corresponen a ajuntaments, dos a particulars i un a centres d’investigació.