El Consell de Mallorca reivindica el paper dels ajuntaments en la reactivació econòmica i la gestió dels fons Next Generation
El Consell de Mallorca reivindica el paper dels ajuntaments en la reactivació econòmica i la gestió dels fons Next Generation
(28/07/2021)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
L’Assemblea de Batles i Batlesses es reuneix a Alcúdia i valora les actuacions empreses els primers sis mesos de 2021 per afrontar les mesures de futur
L’Auditori d’Alcúdia ha acollit la quarta Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca d’aquest mandat, després que les restriccions per mor de la pandèmia impedissin celebrar la planificada per al mes de gener. Això no obstant, el Consell i tots els seus departaments ha desenvolupat mesures amb els ajuntaments i els contactes han estat constants. Una tasca conjunta que es potenciarà, tal com s’ha exposat durant la trobada.
Durant els moments més restrictius i durs de la pandèmia, des del Consell «hem estat en permanent contacte amb els ajuntaments», ha dit la presidenta. «Ara toca tractar el paper dels municipis en la reactivació de la mà del Consell. Hem ajudat i ajudam els ajuntaments amb diferents convocatòries i projectes, i ara és important treballar aquesta reactivació en clau de fons europeus. Vull fer una reivindicació del paper del Consell i dels ajuntaments en la gestió dels fons europeus, perquè les ajudes s’han d’articular a través del territori. Per això, hem creat una oficina de gestió de fons europeus per als municipis de menys de 20.000 habitants i ens posam al capdavant per articular tota aquesta ajuda europea després de la pandèmia».
Durant la primera part de la trobada, la presidenta Cladera ha exposat les actuacions empreses des del Consell que han reforçat el paper municipalista de la institució. S’han mobilitzat recursos econòmics, amb una inversió que supera els 70 milions d’euros,s’han reforçat els serveis socials municipals, i s’han posat a disposició dels consistoris mitjans per a la gestió d’ajuts, la plataforma Mallorca Activa o l’Oficina de fons europeus. Així mateix, durant la pandèmia s’ha invertit en actuacions reclamades i s’han resolt peticions dels Ajuntaments en temes de carreteres, tarifes o igualtat, així com ara el Consell s’ofereix per donar suport en el procés d’estabilització laboral.
Tarifa Residus Sòlids Urbans (RSU)
La vicepresidenta segona i consellera del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat durant l'Assemblea de batles i batlesses la feina feta amb les tarifes de residus per l’any 2021 de baixar la tarifa RSU evitant que els efectes de la crisi econòmica sobre els preus públics recaiguin en la ciutadania. Aquesta mesura ha estat valorada positivament pels màxims representants dels municipis de l'illa.
Ribot ha explicat que «hem fet un esforç sense precedents per tal de estar al costat dels ajuntaments en un moment tan complicat pels consistoris. Enguany tenim la tarifa de residus més baixa de la història en un any molt difícil per a la ciutadania, els i les comerciants i també els ajuntaments».
«Aquesta tarifa, excepcionalment baixa ve en un moment excepcionalment complicat. Baixar les tarifes dona marge als municipis per poder baixar ells també el seus rebuts amb aquest concepte», ha afegit la consellera.
La proposta de la tarifa de RSU que va aprovar el ple del Consell de Mallorca passa a 108,03 euros per tona, una baixada del 14 % si es compara amb la que teníem prèvia a la pandèmia que era de 126 euros per tona.
Visors cartogràfics municipals
Els batles i batlesses presents també han estat informats que el Consell pot crear-los visors d’informació urbanística basats en tecnologia dels sistemes d’informació geogràfica. Forma part del projecte «Idelma», desenvolupat per la Direcció Insular de Suport i Coordinació Municipals.
Els visors són una eina web amb la qual la ciutadania i de les empreses poden consultar la normativa urbanística dels municipis. Segons la normativa actual, totes les administracions han de publicar la informació geogràfica generada a partir de l’exercici de les seves competències i han de publicar els serveis interoperables accessibles per Internet complint amb uns protocols, la qual cosa facilita l’accés a la informació geogràfica de forma integrada.
El visor té funcions de navegació i consulta. Cal destacar la integració de cartografia de diferents fonts, la localització de referències cadastrals i la generació de mapes personalitzats. Però la funcionalitat més destacable és la generació d’informes urbanístics on la persona usuària, a partir d’una referència cadastral, genera un informe amb tota la informació urbanística de la parcel·la.
App Platge Segures
Per la seva banda, el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, ha explicat que l’app «Platges de Mallorca #MallorcaSafeTourism» ja està operativa i la ciutadania hi pot obtenir informació en temps real sobre aforament i condicions de bany.
Aquesta aplicació, que inclou totes les platges de Mallorca amb servei de socorrisme, posa a l’abast dels dispositius mòbils i en temps real la informació recollida per la Direcció General d’Emergències i Interior, competent en matèria de seguretat a les platges.
L’Ajuntament de Palma va desenvolupar la tecnologia d’aquesta app i la va llançar durant l’estiu passat. Enguany, des del Departament de Turisme i Esports del Consell l’ha adaptada per tal d’aportar un important grau de seguretat tant als residents com als turistes que visiten tota la costa mallorquina.
Proposta de l’Ajuntament d’Alcúdia
L’Assemblea també ha aprovat instar al Consell a fer un acord marc per als ajuntaments per gestionar l’adquisició de materials que necessiten expedient administratiu, una proposta de l’Ajuntament amfitrió que demostra la voluntat de la institució insular d’acompanyar els consistoris i oferir-los ajuda en les seves reivindicacions.