El ple del Consell aprova la interpretació del contracte amb Mac Insular
(30/06/2021)
- Departament Sostenibilitat i Medi Ambient / Comunicació i Premsa
La vicepresidenta Ribot ha indicat que «amb aquesta interpretació resolem un conflicte amb la concessionària que és herència de l’etapa d’Unió Mallorquina».
Aquest dimecres, el Consell de Mallorca ha aprovat en sessió extraordinària i de forma inicial, la interpretació del contracte per fer la transferència i el tractament d'RCD, voluminosos i pneumàtics fora d'ús, en execució de Sentència.
La Sentència fa referència a les tarifes aplicables als exercicis 2010, 2011 i 2012. L'aprovació ha tirat endavant amb 17 a vots favorables i 16 abstencions.
Aquesta interpretació del contracte permetrà al Consell iniciar una nova etapa amb la concessionària que servirà per actualitzar les tarifes amb normalitat i oferir les millors condicions de servei a la ciutadania mentre Mac Insular en mantingui la concessió.
La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha indicat, que «amb aquesta interpretació resolem un conflicte amb la concessionària que és herència de l’etapa d’Unió Mallorquina. Aquesta concessió ha estat molt conflictiva des de l’inici i el contracte no acaba fins al 2028. El nostre objectiu és que la ciutadania pagui el servei el més ajustat possible i estam segurs que arribarem a bon port».
«Creim que la interpretació que proposam és la manera més justa d'aplicar el contracte d'acord amb l’oferta inicial presentada per Mac Insular. Ja que les persones usuàries no tenen perquè pagar més», ha afegit la vicepresidenta.
Amb aquesta aprovació s’obri un període de deu dies perquè s’hi presentin al·legacions. A continuació, l’aprovació passarà al Consell Consultiu que disposarà de tres mesos per aprovar la decisió del Ple de forma total, parcial o denegar-la.
Antecedents
L’origen d’aquesta problemàtica se situa al 2003 amb la signatura del contracte en què el Consell de Mallorca, durant la presidència de Maria Antònia Munar, feia de Mac Insular la seva concessionària per als vint-i-cinc anys següents perquè gestionàs els residus de construcció, demolició (RCD), voluminosos i pneumàtics fora d’ús.
No va ser fins al 2006 que va començar l’activitat, però ja es va poder veure en aquells primers anys que l’aplicació que es feia del contracte deixava a l’empresa en unes condicions molt avantatjoses i amb poc marge de maniobra per a la institució.
A partir del 2007 es varen començar a cercar vies per reformular la relació amb Mac. Primer, es va proposar declarar la nul·litat del contracte entre el Consell i la concessió.
El Consell Consultiu va resoldre que la nul·litat no era possible i que els problemes que presentava el contracte s’havien d’abordar per la via de la interpretació del contracte, malgrat això no ho varen dur endavant. A partir del 2015, sota el lideratge de la consellera insular, Sandra Espeja, es va fer una auditoria i consultoria econòmica profundes, amb un valor proper al mig milió d’euros.