L’IMAS aposta per la metodologia «housing» i l’atenció personalitzada per afrontar el sensellarisme
(19/11/2024)
- Departament de Benestar Social
El Consell de Mallorca col·labora amb Provivienda i Hogar sí en l’organització de la jornada «Claus per al Canvi: Drets a l’Habitatge i H4Y Futuro a Mallorca»
L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) continuarà treballant en la implantació de programes basats en l’atenció centrada en la persona, que segueixen la metodologia housing, s’adapten als nous perfils de les persones en situació de sensellarisme i n'eviten la cronificació i institucionalització. Així ho ha assegurat el director insular d’Inclusió Social de l’IMAS, Andreu Jaume, durant la jornada «Claus per al Canvi: Drets a l’Habitatge i H4Y Futuro a Mallorca» que han organitzat avui a Palma les entitats Provivienda i Hogar Sí amb la col·laboració del Consell de Mallorca.
«L’experiència ens ha demostrat que iniciar el procés d’inserció sociolaboral a partir de l’accés a l’habitatge i l’acompanyament basat en el disseny d’un itinerari específic, individual i segons les necessitats que pot tenir cada una de les persones usuàries, millora l’autoconfiança i augmenta les possibilitats d’èxit d’inserció», ha assegurat el responsable d’Inclusió Social de l’IMAS.
Andreu Jaume ha explicat que «el perfil de les persones en risc o situació d’exclusió social ha canviat i entre els usuaris de la Xarxa ens trobam molts casos amb capacitat d’inserció plena en la societat». Per aquest motiu, ha anunciat, «estam treballant en la posada en marxa de serveis nous emmarcats dins la metodologia housing i adaptats a les noves realitats, que evitin la cronificació i institucionalització, i a la vegada donin resposta a l’actual crisi habitacional que hi ha a l’illa».
Durant la jornada «Claus per al Canvi: Drets a l’Habitatge i H4Y Futuro a Mallorca», experts de les entitats i institucions que treballen en l’erradicació del sensellarisme han exposat les conclusions principals dels projectes pilot «Drets a l’habitatge» i «H4Y Futuro», iniciats l’any 2022 per Provivienda i Hogar Sí a Mallorca amb la col·laboració de l’IMAS. Prop d’un centenar de professionals de l’àmbit s’han inscrit a aquesta jornada, així com una delegació de personal directiu i tècnic del Govern de Navarra i de l’Ajuntament de Pamplona, que s’ha desplaçat aquests dies a Mallorca per assistir a la trobada i prendre nota del model mallorquí.
Seixanta persones sense llar han participat aquests dos anys a «Drets a l’habitatge» i «H4Y Futuro» que, a més d’oferir-los una solució residencial, els ha donat l’oportunitat de reconstruir el seu projecte de vida, accedir a serveis públics i comunitaris i comptar amb suport social i acompanyament professional.
El projecte «Drets a l’habitatge», enfocat en l’atenció de persones que fa menys de sis mesos que es troben en situació de carrer, ha demostrat que una resposta ràpida és imprescindible per evitar la cronificació. De fet, aquest programa ha aconseguit que tots els participants recuperin el seu projecte de vida.
Durant la jornada també s’ha destacat que el 60 % dels participants al programa «H4Y Futuro», dirigit a joves d'entre 18 i 25 anys, han aconseguit sortir de la situació del sensellarisme.
Els professionals que han participat a les diferents ponències de «Claus per al canvi: drets a l’habitatge a Mallorca» han coincidit a assenyalar que comptar amb un suport personalitzat i flexible, liderat per la pròpia persona, és una eina fonamental per afrontar el sensellarisme.
A més, també s’ha reivindicat que «Drets a l’habitatge» i «H4Y Futuro» han impulsat la presa de consciència institucional sobre els reptes del sistema d’atenció a les persones sense llar. El 69,7 % de les persones que han participat des de les administracions asseguren que la seva institució ha canviat la visió sobre el sensellarisme i el 76,7 % considera que ha augmentat l’interès del personal directiu en aquest tipus de solucions.