Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

L’IMAS fomenta la integració de persones en risc d’exclusió amb la consolidació de diferents programes d’inserció sociolaboral

L’IMAS fomenta la integració de persones en risc d’exclusió amb la consolidació de diferents programes d’inserció sociolaboral

(20/05/2022)

  • Departament de Drets Socials / Comunicació i Premsa

Catalina Cladera i Sofia Alonso han visitat avui a la finca de Binicanella un dels tallers de la Xarxa d’Inclusió Social gràcies als quals 27 persones sense llar han aconseguit feina.

Fomentar la inserció sociolaboral de les persones usuàries de la Xarxa d’Inclusió Social és un dels principals objectius de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que compta amb diferents recursos com el Servei Especialitzat d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral (SEIIS) o el Servei Especialitzat en Acolliment i Inserció Social (AIS) que, des de l’any 2020, ofereix formació a persones sense llar usuàries de la xarxa les quals tenen possibilitats de tornar al món laboral.

Precisament avui, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, la vicepesidenta de l’IMAS, Magdalena Gelabert, i el director de l’Àrea d’Inclusió Social, Guillermo Montero, han visitat la finca de Binicanella, un dels indrets on es desenvolupen alguns dels tallers del Servei d’Acolliment i Inserció.

Durant la seva visita, Catalina Cladera ha destacat «l’aposta del Consell per estar a prop dels qui ens necessiten. Treballam perquè les persones que han tengut un cop de mala sort a les seves vides puguin gaudir d’una segona oportunitat a partir de nous programes adaptats a la situació de cada moment, com són el programa de formació que avui visitam o la nova ajuda d’urgència social per al suport als processos d’Inserció de l’IMAS».  

Per la seva part, la consellera Sofia Alonso ha recalcat que «aquest servei d’acolliment i inserció és un exemple més de la voluntat de l’IMAS de fer feina a partir de les necessitats reals de cada persona. El vàrem impulsar per facilitar una formació a les persones sense llar ni feina, però amb ganes i amb un perfil apte per al món laboral, i és un èxit, sense oblidar-nos que des de l’IMAS ja oferíem orientació laboral per donar-los l’oportunitat de reinserir-se socialment».

El Servei d’AIS és titularitat de l’IMAS, si bé el gestiona la Fundació la Sapiència, la qual organitza tallers de jardineria, agricultura o manteniment a les finques de Binicanella o Sineu i als centres de Ruberts, Son Ribes o Casa de Família. Aquest Servei treballa en dues direccions:

  • Programa ocupacional Activa’t, adreçat a tots els usuaris dels centres de la xarxa d’Inclusió de l’IMAS per dotar-los o reforçar-los unes habilitats socials bàsiques, fomentar la seva autonomia i proporcionar-los entorns socials òptims per dur un estil de vida saludable. El servei compta amb 24 places diàries i actualment hi participen unes 50 persones en jornades alternes.
  • Programa d’Inserció Sociolaboral Enfeina’t, per als usuaris amb un perfil que els fa susceptibles de poder ingressar en el món laboral. Compta amb 20 places: 12 per a la primera fase de preparació sociolaboral i 8 per a la inserció laboral a Deixalles, fundació que facilita la contractació amb acompanyament de participants que, tot i ser aptes, no han trobat feina.

La finca de Binicanella compta amb horts i producció agrària, la qual cosa la fa idònia per desenvolupar activitats de formació relacionades amb l’agricultura i la jardineria. Aquí es duen a terme cursos en col•laboració amb diverses organitzacions agràries que ofereixen possibilitats reals perquè les persones usuàries puguin aconseguir treball a empreses del sector.  

Durant l’any passat, 154 persones varen participar en els dos programes del Servei d’Acompanyament i Inserció de l’IMAS; 20 de les quals ho feren en el programa «Enfeina’t» i 17 d’elles es varen incorporar amb èxit al món laboral. Enguany, ja han aconseguit feina 10 dels participants.

Per altra banda, 1.236 persones varen rebre orientació laboral l’any 2021 en el marc del Servei Especialitzat d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de l’IMAS, que es veurà reforçat amb la nova ajuda d’urgència social per al suport als processos d’inserció.

A més, 38 usuaris de la xarxa d’Inclusió Social formaran part del programa pilot Itineraris per a la Inclusió que gestionarà HogarSi a Mallorca i que avui s’ha presentat a Palma amb el propòsit d’augmentar-ne el nombre de persones que se’n puguin beneficiar. L’objectiu d’aquest programa és facilitar la reinserció laboral de les persones que es troben en situació d’exclusió a partir de l’acompanyament en tot moment i  la recerca de feina.

En aquest sentit, aquest nou programa amb el qual col•labora l’IMAS no només s’ofereix als usuaris una persona de suport per tornar al món laboral, sinó també a les empreses un canal de comunicació per al correcte seguiment de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat contractades.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i la consellera Sofia Alonso han realitzat la visita d’avui a Binicanella aprofitant la jornada de portes obertes que duu a terme la Xarxa d’Inclusió Social a tots els seus centres. L’objectiu és facilitar que tots els professionals puguin visitar la resta d’instal•lacions amb què compta la Xarxa, i coneguin les experiències i activitats que s’hi duen a terme per tal de millorar la coordinació i els serveis per als usuaris.

Vídeos

binicanella