Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

La consellera de Medi Ambient ha viatjat a Alemanya per conèixer de primera mà com funciona el sistema de retorn d'envasos

La consellera de Medi Ambient ha viatjat a Alemanya per conèixer de primera mà com funciona el sistema de retorn d'envasos

(28/01/2016)

Espeja ha destacat la importància que el residu torni a ser un recurs per tal de facilitar una economia circular

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, juntament amb el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, el director general d'Educació Ambiental, Sebastià Sansó, la directora insular de Menorca Reserva de la Biosfera, Irene Estaún, i els consellers de Medi Ambient d'Eivissa i Formentera, Miquel Vericad i Daisse Aguilera, han visitat durant dos dies la ciutat alemanya de Düsseldorf per conèixer com funciona a n'aquesta zona el sistema de retorn d'envasos de plàstic, vidre i llaunes.


L'objectiu del viatge, organitzat per Retorna i la Fundació de Prevenció de Residus, ha estat estudiar el funcionament del sistema de retorn per la seva possible inclusió i adaptació al nou Pla Director Sectorial de Residus. Una idea que comparteixen la resta d'institucions insular, així com el Govern Balear en el cas de la futura llei autonòmica de residus. A causa de la massiva arribada de plàstics i envasos a les costes de les Balears l'estiu passat i en la important feina de neteja dels boscos, les institucions tenen la voluntat de reduir el volum d'abandonament de residus.


La delegació balear ha pogut visitar, aquest dies, diferents establiments on ja està instaurat aquest sistema: tant en el petit comerç, on el retorn sol ser manual, com en les grans superfícies, on se solen utilitzar màquines.


A més, s'han reunit amb el vicedirector d'economia circular del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Protecció i Conservació del Territori i el Consumidor, Thomas Bush, per aclarir els diferents dubtes sobre la seva implantació. Bush ha assegurat que la instauració del sistema es va fer sense oposició del consumidor i l'experiència ha estat positiva, però assegura que és necessari iniciar-la de manera clara i senzilla.

Sandra Espeja ha destacat la importància d'incidir en la "transformació dels residus en recursos per tal de facilitar una economia circular". A més, ha recordat la necessitat de conscienciar a la població per evitar l'abandonament de residus, sobretot en espais emblemàtics com la Serra de Tramuntana o la Ruta de Pedra en Sec.

Alemanya recicle el 98,5% dels envasos, el que suposa entre 18.000 i 20.000 tones de botelles i llaunes cada any. El retorn del vidre és voluntari, mentre que el de plàstic és obligatori. Quan el consumidor adquireix una botella de plàstics se li cobra 0,25 euros (0,48 euros en el cas del vidre) que li són reemborsats quan el retorna.