Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

La seu del Consell és l'escenari d'una conferència per celebrar els cinc anys de la declaració de la Sibil·la com a patrimoni de la humanitat

La seu del Consell és l'escenari d'una conferència per celebrar els cinc anys de la declaració de la Sibil·la com a patrimoni de la humanitat

(18/12/2015)

Es tracta d'una xerrada que analitza les particularitats d'aquesta teatralització dramàtica i que s'emmarca en la celebració del 5è aniversari de la declaració de la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. La cantant Inés Mas Vadell ha interpretat el cant de la Sibil·la a la Sala de Plens de la institució insular.

Avui ha tingut lloc a la Seu del Consell de Mallorca la conferència "La sibil·la, cinc anys després de la UNESCO", que ha donat el musicòleg Francesc Vicens.

 

La conferència ha abordat les diferents fites històriques del cant per interpretar com s’ha arribat a l'actual Sibil·la pròpia de l'illa. Segons l’expert, aquest és un dels punts més importants, ja que la declaració de la Sibil·la de Mallorca com a bé d'interès cultural és el motor de les diferents iniciatives de recuperació de la figura de la Sibil·la en altres indrets, com València o a la Catedral del Mar de Barcelona.

 

Vicens ha explicat, durant la seva xerrada, que la sibil·la mallorquina és l'única que s’ha representat ininterrompudament durant segles. La declaració és important per tenir consciència col·lectiva del valor del cant, ja que és una de les mostres més importants del folklore religiós.

 

La història de la Sibil·la es remunta al segle vi aC, en què ja apareix documentada. Eren dones sàvies que tenien la capacitat d’anunciar l’esdevenidor, perquè, segons els romans, Apol·lo les il·luminava en les prediccions. El cristianisme integrà aquesta figura pagana en les seves tradicions. La història d’aquesta dona poderosa i obscura, connectada amb la divinitat i els sabers de la quals es perdien en l’origen dels temps, esdevingué un drama litúrgic musicat que es representava durant les celebracions nadalenques. Aquesta tradició arribà a Mallorca a través de Catalunya amb la conquista del rei En Jaume. En aquesta illa trobà la casa d’acollida i es convertí en una tradició viscuda.

 

"Malgrat el concili de Trento, que unificà les celebracions i eliminà la major part de la teatralitat litúrgica medieval, la Sibil·la es continuà representant a l'illa. La Seu mai no ha deixat de ser un escenari privilegiat on es pogués escoltar el cant misteriós i antic de la Sibil·la", ha explicat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat.

 

Francesc Vicens es l’autor del llibre "Cant de la sibila a Mallorca”, publicat l’any passat