Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

Més de 350 persones han participat a la Cimera Internacional de Destinacions Sostenibles

Més de 350 persones han participat a la Cimera Internacional de Destinacions Sostenibles

(08/04/2022)

  • Departament de Transició, Turisme i Esports / Comunicació i Premsa

  • La vicepresidenta Nadia Calviño i la presidenta Francina Armengol han tancat la jornada organitzada pel Consell de Mallorca.
  • Catalina Cladera ha proposat a l’OMT reeditar la cimera d’aquí a dos anys.

La «Cimera de Destinacions Sostenibles. Liderant la Transformació», organitzada pel Consell de Mallorca en coordinació amb l’Organització Mundial del Turisme, ha posat punt i final després de dues jornades i sis sessions amb ponències i presentacions d’agents clau del sector turístic, representants públics, acadèmics i impulsors de mesures que estan contribuint a la sostenibilitat turística a tot el món.

L’acte de clausura s’ha celebrat avui migdia, amb la presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i les intervencions de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i Isabel Oliver, en representació de l’OMT. També han assistit a la clausura el president del Parlament, Vicenç Thomàs; el batle de Palma, José Hila; la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela i el conseller de Transició, Turisme i Esports del Consell, Andreu Serra.

«No ens conformam amb ser el centre mundial del turisme sostenible durant aquests dos dies i per això ja hem proposat a l’Organització Mundial del Turisme que d’aquí a dos anys tornem a reeditar, un altre pic a Mallorca, aquesta trobada mundial de destinacions sostenibles» ha expresat la presidenta Cladera, qui s’ha mostrat satisfeta que l’illa hagi acollit per primera vegada una cimera d’aquestes característiques i ha agraït a l’OMT el reconeixement que implica tenir l’aval i col.laboració del màxim organisme internacional en matèria turística i sostenibilitat.

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha destacat que «és fonamentat fer ara les inversions públiques i que treballem de forma col.laborativa amb el sector privat per aconseguir modernitzar un sector tan important per a Espanya com és el sector turístic, i seguir situant el nostre país com un dels líders». A la seva intervenció ha posat en valor que el sector turístic espanyol és molt competitiu i potent en creixement i creació de llocs de feina i, a més, és un exemple a nivell mundial en termes de sostenibilitat, d’economia circular i de modernitat.

Durant el seu parlament, la presidenta Armengol ha destacat que la nova Llei turística que està tramitant el Parlament de les Illes Balears enfoca la sostenibilitat des d’una triple vessant: econòmica, «perquè la competitivitat és necessària per a les nostres empreses»; social, amb mesures per «cuidar millor els nostres treballadors i treballadores», i mediambiental, ja que «hem de preservar els nostres recursos naturals i ser més eficients energèticament». En aquest sentit, ha dit que la nova norma s'ha elaborat amb «visió de futur» i ens ha de servir per «continuar sent líders».

La cimera «Liderant la transformació» s’ha celebrat al Palau de Congressos de Palma i s’ha pogut seguir tant de manera presencial com telemàtica. En total, ha comptat amb més 350 participants d’arreu del món, entre ponents i assistents.

Els temes sobre els quals s’ha estructurat la cimera van alineats amb l'acord de Glasgow, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el pla d'Acció de l'OMT i l'estratègia turística del Consell de Mallorca i de la Fundació Mallorca Turisme. Així, els continguts s’han distribuït en quatre eixos temàtics principals: aigua, residus, economia circular i anàlisi de dades per a la presa de decisions en clau sostenible.

Durant aquestes jornades Mallorca ha demostrat ser destí capdavanter a Europa, i que treballa per afrontar nous reptes des de la innovació i sota la premissa irrenunciable d'un desenvolupament sostenible impulsat per tots i cadascun dels elements de la cadena de valor turística. Al llarg d'aquests últims anys, l'illa ha treballat intensament per a situar-se en els espais internacionals clau, fonamentals per a la presa de decisions conseqüents amb els objectius de sostenibilitat. D'aquí ve que en els últims anys s'hagi produït la seva entrada com a membre afiliat de l'OMT, la integració en la xarxa d'Observatoris de Turisme Sostenible de l'OMT, així com l'obtenció de la distinció UNWTO.Quest, entre altres accions.

La celebració d’aquesta cimera a l’illa també és un exemple de reconeixement per part de l’OMT a la feina feta des de Mallorca per convertir-se en destinació sostenible de referència.

Ponents i programa

Si ahir es va parlar de gestió de l’aigua, gestió de residus, economia circular i anàlisi de dades, avui ha estat el torn de la taula rodona sobre Desenvolupament Humà, amb la participació de Catalina Alemany (gerent de RSC de Riu Hotels), Lola Herrero (professora i directora de l’Institut Jean-Baptiste Say, de l’ESCP Europa), José Mañas (fundador de Wireless DNA), Estelle Antognelli (directora de Turisme i Congressos, Autoritat Turística i de Convencions de Mònaco), Manuel Butler (director de l’OET a Londres) i Juanma Martínez (director de projectes i de cultura de sostenibilitat a Green&Huma). Les ponències han estat moderades per Jimmy Pons (Roundcubers.com).

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela, ha participat en el fòrum amb la presentació «Circularitat social i altres eixos del model turístic balear».

Finalment, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, la presidenta de la Fehm, Maria Frontera, Mark Tanzer, director executiu d’ABTA, i Norbert Fiebig, president de DRV, han fet les conclusions de les jornades en un debat moderat per Michael Collins, director de TravelMedia.ie.