Una nova temporada del Teatre Principal per “sorprendre i transformar” l’espectador
(12/09/2018)
El Teatre Principal de Palma presenta la programació completa de la temporada 2018-2019 amb 75 espectacles de setembre a juliol. Destaquen La Zaranda, Israel Galván, Niño de Elche, Jane Eyre amb Ariadna Gil, Alfredo Sanzol, Toni Gomila, Vania d’Álex Rigola, la companyia internacional Peeping Tom, Roger Bernat, Iguana Teatre, Ainhoa Arteta a Don Giovanni o les companyies nacionals de Teatro Clásico i Danza.
El Teatre Principal de Palma ha presentat la programació completa per a la temporada 2018-2019, de setembre a juliol, en un acte a l’escenari de la Sala Gran que ha comptat amb la presència de nombrosos representants dels artistes i companyies que participaran en alguns dels espectacles que hi figuren, així com amb el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i el director del Principal, Carlos Forteza.
Miralles ha obert l’acte destacant que “amb aquesta programació donam resposta a molts objectius que ens marcàrem a principi de legislatura com construir diàlegs i aliances amb teatres de referència de la resta de l’Estat, com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure o el Teatre Principal de València”. També ha celebrat “la coordinació amb els teatres municipals de Mallorca, de manera que una producció del Teatre Principal no mori al Principal sinó que segueixi viva als teatres de la part forana”. El procés de recuperació del patrimoni musical mallorquí també ha estat elogiat pel vicepresident del Consell que ha destacat la representació de Los Elementos d’Antoni Literes, seguint la línia de defensar i promoure el nostre patrimoni que s’inicià fa dues temporades amb Antoni Parera Fons i seguí la darrera amb Miquel Marquès.
Per al director del Teatre Principal, Carlos Forteza, poder presentar la temporada completa fins al juliol és un objectiu que “ens marcàrem amb l’arribada del nou equip, el que ens equipara amb altres espais escènics de l’Estat”.
Centre de referència estatal de creació i exhibició
L’actual temporada compta amb 75 espectacles, que es podran veure en 117 funcions, per conformar “una oferta multi-disciplinar que reflecteix la pluralitat de gustos de la ciutadania. Al llarg de aquestes darreres tres temporades hem aconseguit interactuar amb els altres teatres de l’illa i amb els de la resta de l'Estat i, alhora, guanyar-nos la confiança del ciutadà amb una ocupació consolidada del 71% i en torn dels 35.000 espectadors anuals. No només acollim els més reconeguts muntatges i artistes del país, si no que hem aconseguit projectar als nostres creadors a l’exterior”. D’aquesta manera, al llarg d’aquesta temporada, les produccions i coproduccions pròpies del Principal viatjaran al Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, Teatre Principal de València o al Grec Festival de Barcelona.
Apropar el Principal al ciutadà
La temporada 2018-2019 ha començat amb dues propostes que volen apropar el Teatre Principal a la societat. Una d’aquestes propostes és la campanya de llançament del curs 2018/2019 duta a terme pel director mallorquí Rafa Cortés, amb música original de L.A. Cortés, ha recalcat que ha volgut fer “un homenatge al públic”, on diverses persones, espectadors habituals del Principal, conten en sis històries curtes les seves experiències al Teatre. Aquesta “peça d’autor”, com l’ha anomenada Forteza, serà distribuïda per diversos canals audiovisuals durant les properes setmanes.
Per altra banda, el Teatre Principal ha instal·lat a la plaça París de Palma un punt d’informació en una de les casetes que formaven part de l’escenografia de l’òpera Werther, que poguérem veure a la darrera temporada d’òpera. En aquesta caseta, els vianants tindran completa informació sobre la programació 2018-2019, així com regals per als més petits.
Inauguració per al públic familiar
La programació s’iniciarà el proper diumenge 16 de setembre amb Vuelos, de la companyia Aracaladanza, un espectacle familiar programat “amb la creença que sobre les generacions futures i la seva educació també recau la responsabilitat de canviar el signe dels temps”. Amb aquest esperit s’ha seleccionat una ambiciosa programació per a tots els públics, que es completa amb Biblioteca de cuerdas y nudos i Biblioteca de ruidos y sonidos, de José Antonio Portillo; Collage y acción, de Macarena Recuerda; o Sensacional, d’ImaginArt, un espectacle especialment adreçat als bebès.
El teatre en gran format a la Sala Gran s’iniciarà el proper 5 d’octubre amb Rostoll cremat, una producció pròpia del Principal, sobre una obra original de Toni Gomila i dirigida per Oriol Broggi, que reflexiona sobre la cobdícia humana reflectida en la Mallorca turística. Li seguiran alguns dels referents indiscutibles de la dramatúrgia contemporània com Denise Despeyroux, amb una visió emotiva sobre l’amor a Un tercer lugar; El tratamiento, de Pablo Remón; La ternura, d’Alfredo Sanzol; La omisión de la familia Coleman, amb la qual Claudio Tolcachir porta més de 2.000 funcions.
Noms fonamentals de l'escena actual
Al seu costat, figuren diversos noms fonamentals de l'escena actual com la mítica companyia La Zaranda, donant veu als perdedors a Ahora todo es noche; Jane Eyre, durant les festes de Nadal, dirigida per Carme Portaceli i amb una Ariadna Gil estel·lar; la companyia belga Peeping Tom, que tanca amb Kind la seva trilogia sobre la família; o El castigo sin venganza, de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, dirigida per Helena Pimenta.
L’altre gran producció teatral pròpia de la temporada serà Mar de fons, d’Iguana Teatre, i en coproducció amb el Teatre Lliure, que investigarà sobre les conseqüències per a la societat mallorquina que tingué el desembarcament republicà al 36.
La Sala Petita: problemes d'avui amb llenguatges d'avui
El Principal segueix apostant per la seva Sala Petita com un espai de trobada del públic amb les companyies i bandes locals i alhora un aparador de les millors propostes de petit format de l'àmbit estatal. La seva oferta aposta per la contemporaneïtat –tant en el contingut com en les formes–, posant damunt el seu escenari problemes d'avui amb llenguatges d'avui. Així, diversos títols abordaran una col·lecció de qüestions necessàries en la Petita, com Transbord, de Sebastià Portell, sobre la identitat de gènere; Refugi, de Clownidoscopio Teatre, sobre el conflicte migratori; Re-Cor, de Disset Teatre, que parla sobre la memòria; Pla-dur, on Carme Gomila tracta els conflictes laborals de les “kellys”; Fairfly, el muntatge amb el qual La Calòrica rebé el premi Max a millor espectacle revelació i millor autoria revelació; Rebota rebota y en tu cara explota, una versió crua i divertida d’Agnès Mateu sobre la violència masclista; Please, continue (Hamlet), en el qual Roger Bernat fa un judici a Hamlet amb un equip judicial real; Vania, una particular mirada d’Alex Rigola sobre el clàssic de Txèkhov, de nou amb Ariadna Gil; o la instal·lació No em va fer brossa de cabosanroque.
Israel Galván amb el seu Fla.co.men
En dansa, la Sala Gran acollirà Fla.co.men, d’Israel Galván, en una de les poques actuacions que oferirà al nostre país; Sin baile no hay paraíso, de Pere Faura; i El Quijote, de la Compañía Nacional de Danza. La Sala Petita, per part seva, estarà dedicada a tres dones experimentades i pioneres de la dansa contemporània a Espanya: Olga de Soto, amb Una introducción; Mónica Valenciano, amb Imprenta acústica en 14 borrones y una audición; i Amalia Fernández amb El resistente y delicado hilo musical.
En els Concerts a la Petita, aquesta temporada hi actuarà The Prussians; els atrevits Zulu Zulu; el soul de Sheela Gathright & Palma Groove Project; i Oliva Trenca amb Lisa Knapp, dins del Festival Folk You!.
Del Niño de Elche a The Wheels&Maico simfònic
La Sala Gran acollirà els concerts de Maria Arnal i Marcel Bagès; la banda madrilenya Morgan; el quejío dislocat de Niño de Elche; la poesia flamenca de Mayte Martín; Joan Miquel Oliver acompanyat de David Rodríguez, Joana Gomila, Leonmanso i Miquel Serra; i el concert de pop simfònic amb The Wheels, Maico i l’Orquestra de Cambra de Mallorca.
La 33 Temporada d’Òpera i Ballet comptarà amb els títols Don Giovanni, de Mozart, amb Ainhoa Arteta en el paper de Donna Elvira; L’elisir d’amore, de Donizetti, amb direcció escènica del mallorquí José Martret; ambdós títols en produccions pròpies del Teatre Principal. La temporada es completarà amb Madama Butterfly, de Puccini; Los elementos, del mallorquí Antoni Literes; i el recital simfònic de Gregory Kunde.
Al llarg de la temporada, el Teatre Principal manté la col·laboració i complicitat amb el Festival de Poesia de la Mediterrània, Festival de Teresetes, Alternatilla Jazz, Palma amb la dansa o el Festival Folk You.
Així mateix, es consolida la mostra de col·lectius no professionals de Mallorca Cultura, el projecte Principal Jove en col·laboració amb professors de secundària i joves per estimular els nous públics, el programa de teatre escola Ficcions, el taller d’escritura teatral Veus emergents i s’obri una nova activitat: les visites guiades al Teatre Principal, que tindran lloc cada divendres, per grups de joves.